BOON - Sport - DVTK

2016.10.20. 14:50

Mentik az értéket a DVTK Stadionból - már amit még nem hordtak szét belőle

Miskolc - "A legfőbb cél, hogy a régi stadion elbontásával ne vesszenek oda pótolhatatlan sport- és kultúrtörténeti értékek, hogy azok a későbbiekben mind az új DVTK Stadionban lévő sportmúzeumban, mind más kiállításokon, illetve az új stadion körülvevő közösségi tereken kiállíthatóak legyenek" - olvasható az amigeleken.hu-n a Diósgyőri Stadion értékmentő projektjéről.

Miskolc - "A legfőbb cél, hogy a régi stadion elbontásával ne vesszenek oda pótolhatatlan sport- és kultúrtörténeti értékek, hogy azok a későbbiekben mind az új DVTK Stadionban lévő sportmúzeumban, mind más kiállításokon, illetve az új stadion körülvevő közösségi tereken kiállíthatóak legyenek" - olvasható az amigeleken.hu-n a Diósgyőri Stadion értékmentő projektjéről.

A Miskolci Önkormányzat határozatban döntött a bontás előtt álló DVTK Stadionban található sporttörténeti szempontból jelentős emléktárgyak megőrzéséről. A szakmai lebonyolítás a Herman Ottó Múzeum kezébe került, de a munkába bevonják az Észak-Keleti Átjáró Egyesületet - ők az emléktárgyak eddigi felkutatásában is jelentős szerepet játszottak - és a szurkolói érdekképviseletet is.

A legfőbb cél, hogy a régi stadion elbontásával ne vesszenek oda pótolhatatlan sport- és kultúrtörténeti értékek, hogy azok a későbbiekben mind az új DVTK Stadionban lévő sportmúzeumban, mind más kiállításokon, illetve az új stadion körülvevő közösségi tereken kiállíthatóak legyenek."

A feladatra kijelölt munkacsoport már be is járta a DVTK Stadion területén lévő ingatlanokat, és egyeztettek az értékmentő projekt további lépéseiről. A később megvalósuló kiállítás elemeiként 3D-s és gömbpanoráma fotókat is készítettek, de drón videókkal is fokozzák majd a vizuális hatást. Az október 18-i bejárás alatt kiderült, hogy a másfél évvel ezelőtti bejáráshoz képest is rosszabb a helyzet, ami a megmentendő relikviákat illeti, hiszen azóta több is eltűnt. Az egykori kupák, érmek, serlegek - tehát a kiállítható emlékek 99%-a feltételezhetően egykori játékosok, klubvezetők, valamint szurkolók tulajdonában vannak. A bejáráskor készült egy lista a mozgatható, valamint a kibontandó emlékekről. A mozgatható emlékeket október 29-ig, a kibontandókat a terület átadása után a múzeum illetékesei a kivitelezőkkel összhangban fogják összeszedni, kibontani, majd elszállítani - derül ki az amigeleken.hu-n közzétett jegyzőkönyvből.

Várják a szurkolói relikviákat

A készülő kiállítás fő vezérelve a DVTK, mint család bemutatása, amiben az egyesület a legerősebb az országban. A kiállítás leginkább történeteket fog megjeleníteni, erős hang és videoeffektek felhasználásával. Mivel a kiállítható, megmenthető relikviák nagy részének nyoma veszett, ezért a értékmentő csapat a "rendezze be a szurkoló a múzeumot" vezérelvre törekszik a kiállítás létrehozásakor. Ám nemcsak a szurkolóktól beérkező relikviák lennének fontos elemei a leendő sportmúzeumnak, hanem maguk az olyan emlékezetes szurkolói történetek is, melyekben a klub 106 éves története szintén bővelkedik. Buszborogatás, bírókergetés, a szurkolói kerítésfestés, a lelátói koreográfiák, a vasgyári kohászok társadalmi munkája a régi stadion építésekor - csak hogy néhányat említsünk.

A bontás megkezdése után terveznek elkezdeni egy olyan gyűjtést, ahol a szurkolók a náluk lévő, a DVTK történetében fontos vagy érdekes eseményhez kapcsolódó relikviákat felajánlhatják a leendő DVTK Múzeum számára. Lehet ez egy régi mez, kupa, zászló, régi koreográfia, aláírás, meccsjegy, fénykép, videó, bármi, amit sporttörténeti szempontból jelentős emléktárgynak ítél meg a múzeum. Persze megértik azokat is, akik nem szeretnének emlékeiktől megválni. Ezeket a relikviákat csak katalogizálnák és lefotóznák, videóznák a múzeum dolgozói, majd vissza is adnák a büszke relikvia-tulajdonosnak.

Az utolsó mérkőzést október 29-én rendezik a stadionban (október 30-án még lesz egy nb3-as bajnoki), majd ezt követően november 2-án adja át a DVTK az ingatlant a bontást végző vállalkozóknak.

Forrás: amigeleken.hu


Videó: "Lennék szél, mely elkísér" - Búcsú a DVTK Stadiontól

Miskolc - A búcsúzás mindig fájdalmas és ez a diósgyőri szurkolók életében is bekövetkezik október 29-én, amikor is a patinás otthonuktól kell búcsút venniük. A nagy csatákat megélt Diósgyőri Stadionról egy megható videó is készült, amely gyanítjuk, hogy nem csak a több tízezer DVTK drukker szemeibe csal könnyeket.

Vandálbiztos és fenntartható - Ilyen lesz az új Diósgyőri Stadion

Miskolc - A fenntarthatóság jegyében épülő és a klub szellemiségéhez illő létesítményt ígérnek Diósgyőrbe. A tervező építész osztotta meg elképzeléseit az új arénáról.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!