BOON - Sport - DVTK

2016.07.18. 11:29

Videoton vs. DVTK - Bravúr: 3 pont és 15 millió

Miskolc - Tizennyolc év után nyert a Videoton vendégeként a Diósgyőr labdarúgócsapata.

Miskolc - Tizennyolc év után nyert a Videoton vendégeként a Diósgyőr labdarúgócsapata.

A labdarúgó NB I nyitófordulójában, vasárnap este Felcsúton, az albérletben lévő Videoton FC vendége volt a Diósgyőri VTK együttese. A pályaválasztó gárda csütörtökön a szerb Cukarickit intézte el 2-0-ra, Európa Liga meccsen ugyanitt, és az akkori kezdőcsapathoz képest öt helyen változtatott a piros-kékek norvég szakvezetője. Csatárhelyen Géresi helyett Feczesin került be, a középpályára, a támadójátékot erősítendő Kovács I. és F. Oliveira – Suljic és Bódi helyett. A védelemben pedig Juhász és Fejes kapott lehetőséget, ezzel összefüggésben P. Vinicius és Stopira kimaradtak.

De nem csak a fehérvári, hanem a diósgyőri csapat összeállításában is akadt meglepetés: persze nem az, hogy Okuka nem kezdett a jobb oldali védő posztján, Lázár pedig igen, mert az edzőmeccsek, és a Horváth Ferenc vezetőedző megérkezése utáni tréningek ezt előre vetítették. Nagyjából ugyanez a helyzet Oláh Bálinttal is, akit az új szakvezető ,,fedezett fel”, és védekező középpályásként kapott lehetőséget. De mivel élete első NB I-es meccsére, 21 évesen kezdőként készülődhetett, a sípszóra kiküldése összességében azért már a meglepetés kategóriába húz. Ahogy Ternován Patrik kezdése is, aki valószínűleg azért futhatott ki, mert a spanyol Velának nem jött meg a játékengedélye (ahogy a szerb Karannak sem, igaz, őt nem tervezte játszatni a piros-fehérek szakvezetője). Ezek eredményeként színtiszta magyar csapattal állt fel a Diósgyőr, – amire legutóbb talán másfél évtizede volt példa, amikor a hetedik vonalban, a szurkolók alkotta csapattal szerepelt a DVTK –, és sok, három fiatallal (Nemes, Ternován, Oláh B.), ami azt jelzi, hogy Horváth Ferenc bízik a fiatalokban.

A meccsen

Az összecsapás a vendégek szempontjából pocsékul kezdődött, alig vánszorgott át az óra kismutatója az egy percen, máris a DVTK kapujában pihent a labda. A Videoton az első akciójából gólt szerzett, Antal kapus alaposan benne volt ebben a találatban, nagyon elnézte F. Oliveira beadását. Naná, hogy ettől megnyugodtak a fehérváriak, a Diósgyőr meg elkezdett próbálkozni. Mivel az első támadásukból rögtön ziccer lett a 7. percben, amit Nikházi elhibázott, de ettől függetlenül elkezdtek hinni a diósgyőriek abban, hogy lehet keresnivalójuk a piros-kékek kapuja előtt. És nem sokkal később Bognár újra megtalálta a rést, egy remek góllal egyenlített.

A döntetlenre módosult állás után is inkább a DVTK-nak voltak lehetőségei, Eleket rántották le gólhelyzetben a 16-os vonalán, de ezt a játékvezető nem észlelte. Ezen túlmenően is gyakran kerültek a védők mögé belőtt labdával helyzetbe a fehér mezesek. A Videoton szétforgatott védelme (a csütörtöki EL meccshez képest három helyen is volt változás a hátsó alakzatban, ketten csapatba sem kerültek, Nego pedig egy sorral előrébb ment, Szolnoki pedig hátra) sokszor esett zavarba, látszott, hogy nincs harmóniában ez a sor, és ezt az Elek, Bognár duó által összehozott újabb találat támasztotta igazán alá. A Fehérvár ez előtt és után jobbára a diósgyőri védelem baloldalán ,,kereskedett”, és került néhányszor létszámfölénybe, de újabb gólt elérniük ebből nem sikerült, az első félidő teljesen megérdemelt DVTK vezetéssel zárult.

Fordulás után

A szünetben cserélt a Diósgyőr szakvezetője, a fiatal szélső középpályását a védekező felfogású, grúz válogatottra, akit balra, Nemes elé állított be, így Nikházi ezúttal a középpálya jobb oldalára került. Nem is csoda, mert a tét már óriási volt, reális esélye volt annak, hogy pontot, vagy pontokat szerezzen a vendégcsapat.

A második játékrész persze teljesen más lett, mint az első, a Videoton játékosai sokkal jobban hajtottak, mentek előre, préselték a Diósgyőrt. A piros-fehérek azon voltak, hogy ne kelljen a fülükön venni a levegőt, és egy-egy periódus után igyekeztek tartani a labdát, esetleg támadást vezetni.

Ebben a játékrészben erre sokkal kevesebb lehetőségük volt, de a mezőnyfölényével sokáig nem tudott mit kezdeni Videoton. Már-már fásultság kezdett úrrá lenni rajtuk, amikor Lázár csavart egyet a meccsen, a labda sípszó utáni elrúgása miatt a második sárga lapját is begyűjtötte, és a neki felmutatott piros után megfogyatkozott a vendéggárda. Történt mindez a hajrá elején, a 81. percben. 10 fővel is szervezetten védekeztek a DVTK játékosai, és amikor emberhátrányban először kiszabadultak, végleg eldönthették volna a meccset. Ugyanis három perccel a kiállítás után büntetőhöz jutottak, de ezt a meccs embere, a 11-es sértettje, Bognár kihagyta, így mesterhármas és a 300–400 fős vendégszurkolói örömmámor helyett jöhetett a félsz. Volt is ok erre, hiszen a Videoton a meccs végén több nagy helyzetet is kidolgozott, de ekkor meg Antal védett óriási bravúrral, a 89. és 92. percben ziccert hárítva, bőven jóvá téve ezzel a második minuta elején elkövetett hibáját.

Aztán egyszer csak véget ért a nagy izgalmakat hozó bajnoki, méghozzá úgy, hogy az első félidő végén kialakult eredmény már nem változott. Vagyis meglepetésre, a forduló bravúrját aratva, a DVTK nyerni tudott a Videoton vendégeként. És a piros-fehér gárda nem csak 3 pontot kasszírozott, hanem mintegy 15 millió forintot is (egy részét a győzelemért, egy részét a ,,hazai játékosok” szerepeltetésért, egy részét a két fiatal – Nemes és Ternován – szerepeltetésért). És most már igazi realitása van annak, amit a mostani meccs előtt vágyként fogalmazott meg a csapatkapitány, Elek Ákos, hogy az első hazai meccsre, az Újpest elleni bajnokira kilátogasson a stadionba 5–6 ezer néző.



Jegyzőkönyv:

Videoton FC – Diósgyőri VTK 1-2 (1-2)

Felcsút, 2069 néző. V.: Andó-Szabó (Georgiou, Kóbor).

Videoton FC: Kovácsik (6) – Szolnoki (5), Lang (5), Juhász (4), Fejes (4) – Nego (5), Pátkai (5), Kovács I. (4), F. Oliveira (4) – Barczi (4), Feczesin (4). Vezetőedző: Henning Berg.

Diósgyőri VTK: Antal (6) – Lázár (6-2=4, Lipták (6), Tamás M. (6), Nemes (6) – Oláh B. (6) – Ternován (5), Elek (6), Bognár (7), Nikházi (5) – Ugrai (5). Vezetőedző: Horváth Ferenc.

Csere: Ternován helyett Daushvili (6) a 46., Barczi helyett Lazovic (6) az 51., Nikházi helyett Bacsa (-) a 62., Feczesin helyett Géresi (-) a 65., Ugrai helyett Okuka (-) a 74., F. Oliveira helyett Suljic (-) a 78. percben.

Sárga lap: Suljic (kispadon) a 42., Ternován a 43., Nikházi az 55., Lázár az 59., Juhász a 61., Pátkai a 73., Daushvili a 82. percben.

Kiállítva: Lázár a 81. percben.

Gólszerző: Feczesin (1-0) a 2., Bognár (1-1) a 17., Bognár (1-2) a 39. percben.


Henning Berg: – Természetesen csalódottak vagyunk, hogy veszítettünk. Elég jól kezdtük, de ma mégsem tudtuk megmutatni valódi képességeinket. Ma olyan csapat ellen játszottunk, amely nagyon jó volt, lőttek két gólt, amelyet megelőzhettünk volna. Talán lesz olyan mérkőzés a későbbiekben, amit pont mi fogunk majd így megnyerni. A lehetőségek, különösen a végén kimaradtak. Volt változás a csapatban, de úgy érzem, hogy együttesként többre is képesek leszünk. Több helyzetet kell kialakítanunk, de ma el kell ismernem, hogy nem teljesítettünk olyan jól.


Horváth Ferenc: – Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült a bemutatkozás, azt gondolom, hogy ez ma az akarat és a szív diadala volt. A csapatomban volt két fiatal játékos, valamint egy olyan is, aki élete első NB I-esét játszotta. Továbbá akadt olyan is nálunk, aki három napot edzett összesen, úgyhogy nagyon büszke vagyok ezekre a srácokra. Kicsit olyan volt, mintha a fehérvári elitkommandóval összeengednék a diósgyőri Pál utcai fiúkat, körülbelül annyi esélyt adtak a mérkőzést előtt, de úgy látom, hogy a Pál utcai fiúk nyerni akartak ma.



Percek, események

2. perc: Baloldali szögelt után F. Olivira kapta meg a labdát, aki balról kanyarította azt a kapu elé. Az ötösre érkező beadást Antal kapus elvétette, árnyékra ment, Feczesin pedig mögüle, 3 méterről úgy fejelt a kapuba, hogy a labda a bal kapufáról csorgott a gólvonal mögé, 1-0.


17. perc: Ternován volt szemfüles és szerzett labdát az ellenfél térfelén, majd a jobb oldalról Bognárhoz passzolt. A középpályás komótosan kezdte le csalni a távolságot a kapu felé, de nem passzolta le a labdát, ahogy arra mindenki számított, hanem a 16-oshoz érve áttette a bal lábára, és remek, félmagas bombát küldött a Videoton kapujának jobb oldalába, 1-1.


39. perc: Ugrai dajkálta a labdát a bal oldalon, majd megindult befelé, és Elekhez passzolt. A válogatott középpályás remekül tette le a labdát Bognárnak, aki a védők mögé befutva, 12 méterről a kapu bal oldalába lőtt, 1-2.


81. perc: A Videoton baloldali indításánál Lázár szabálytalankodott, a játékvezető a sípjába fújt, ami után a diósgyőri védő elrúgta a labdát. Andó-Szabó a tett helyszínére futott, és sárga lapot mutatott fel ezért Lázárnak, és mivel ezen a meccsen ez volt neki a második, a piros lap is előkerült, 10 főre fogyatkozott a DVTK.


84. perc: Fejes vágta fel Bognárt a 16-oson belül a bal saroknál, amiért a játékvezető 11-est ítélt. A büntetőt a sértett végezte el, de a bal alsó sarokra tartó lövését Kovácsik kivédte.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!