Miskolcon előbb a „nagy barnamedve” ellen játszik a magyar válogatott

Miskolc - Miskolcon akár már az Eb-re jutást is kivívhatja a magyar női kosárlabda-válogatott.

Miskolc - Miskolcon akár már az Eb-re jutást is kivívhatja a magyar női kosárlabda-válogatott.

A magyar női kosárlabda-válogatott vasárnap visszatért Miskolcra. A Székely Norbert szövetségi kapitány irányította együttes tavaly november 11-én Litvánia vendégeként elért 73-70-es győzelmével kezdte meg Európa-bajnoki selejtezőit, amelyet négy nappal később az Albánia elleni 137-48-as kiütéses siker követett Miskolcon. A négycsapatos csoportban néhány napon belül újabb két meccset játszik a magyar együttes, mindkettőt az itteni megyeszékhelyen: szombaton 17.00-tól Oroszországot, a jövő héten szerdán 18.00-tól pedig Litvániát fogadják a miskolci városi sportcsarnokban. A mérkőzések helyszínén kedden dél­előtt sajtónyilvános edzést tartott a remekül rajtolt együttes, meglehetősen nagy érdeklődés közepette.

Két hasonló felépítésű

– Az előző két mérkőzés óta elég sok idő telt el, látszólag esemény nélkül, miközben az edzői stábbal elég sokat dolgoztunk azon, hogy a lehető legjobban felkészüljünk, mind az orosz, mind a litván csapatból. Azért, hogy itt már csak amolyan finomhangolást kelljen végezni, hogy a fő tennivaló az legyen, hogy a játékosokat, a csapatot is felkészítjük arra, hogy mi az, amivel eredményesek lehetünk – mondta Székely Norbert, a magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, aki az ellenfelekről a következőket mondta: – A két Eb-riválisunk hasonló felépítésű gárda, az orosz együttesből sok játékost a legrangosabb európai klubcsapat sorozatból, az Euroligából jól ismerünk, ugyanis a jegyzett kosarasok közé tartoznak, de a litvánoknak is vannak erősségeik, úgyhogy mindkét mérkőzésen végig koncentráltnak kell lennünk.

Arra a kérdésre, hogy a két fontos mérkőzés közül van-e fontosabb, hogy esetleg a Litvánok ellenit jobban szem előtt tartják-e (hiszen ha azt sikerülne megnyernie a magyar válogatottnak, akkor a csoportmásodik hely szinte biztos lenne, és mivel a kontinensbajnokságra a 8 kvartett csoportgyőztese mellett a 6 legjobb második is kijut, órási lépést tennének ebbe az irányba), így felelt a kapitány:

– Nem akarunk különbséget tenni, mind a kettő nagyon fontos, azért, mert ezen a két meccsen keresztül ki lehet jutni az Eb-re. Ugyanis, ha az oroszokat sikerülne legyőzni, akkor már „csak” a litvánokon kellene felülkerekedni. Nem adunk fel senki ellen semmit, egyetlen percet sem szeretnénk odaadni egyik ellenfelünknek sem. Ki kell tartanunk a végsőkig, és széles rotációval van esélyünk mind a két válogatott ellen. Két győzelem után vagyunk, itt Miskolcon újra hazai pályán játszhatunk, és a győzelembe vetett hitünket meg kell őrizzük.

Mi a megoldóképlet?

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a két egyaránt fontos feladat közül az első megoldóképlete mi lehet.

– Az orosz válogatott a nagy barnamedve, palánk alatt erősek, viszont meglátásunk szerint taktikailag meg lehet őket fogni – mondta Székely Norbert. – Jól kell védenünk az utolsó posztot, a lepattanószerzésben is eredményesnek kell lennünk, és a két együttes közötti sebességkülönbséget kellene kihasználnunk. Az igazán erős munkát most kezdjük, annak ellenére, hogy vasárnaptól itt vagyunk, hiszen a múlt hét utolsó napján még rendeztek egy Szekszárd–Győr rangadót az NB I-ben, és ezen a mérkőzésen sok válogatott játékos lépett pályára, akik csak hétfőn csatlakoztak hozzánk. Mostantól kezdjük emelni a szintet, hogy mikorra kell, vagyis szombatra a játékosok mentálisan rendben legyenek.

A szakvezetőtől azt is megtudtuk, hogy a jelenlegi 16 fős keretüknek – amelyben három diósgyőri kosaras, Zele, Raksányi és Szabó F. is helyet kapott – minden tagja egészséges, továbbá Székely Norbert azt is elmondta, hogy a létszámot pénteken 14 sportolóra csökkentik, és nem elképzelhetetlen, hogy mind a két Eb-selejtezőn ugyanannak a 12 kosarasnak a neve kerül be a mérkőzések jegyzőkönyveibe.



Jegyinfó

A magyar válogatott mindkét miskolci Eb-selejtezőjére lehet már jegyet vásárolni, 800 forintos egységáron (a 14 év alattiak és a 65 év felettiek ingyen tekinthetik meg a meccseket). Az interneten a www.jegy.hu oldalon lehet beszerezni a bilétákat, személyesen pedig a jégcsarnok első emeletén található pénztárban hétfőtől csütörtökig 8.00 és 15.30, pénteken 8.00 és 13.00 óra között, valamint a mérkőzések napján a sportcsarnok pénztáraiban, a meccsek kezdete előtt 1 órával.

A magyar válogatott 16 fős kerete

Raksányi Krisztina (Aluinvent-DVTK)

Szabó Fanni (Aluinvent-DVTK)

Zele Dorina (Aluinvent-DVTK)

Medgyessy Dóra (Ceglédi EKK)

Katona Szidónia (Ceglédi EKK)

Krivacevic Tijana (CMB Cargo UNI Győr)

Varga Zsófia (CMB Cargo UNI Győr)

Simon Zsófia (CMB Cargo UNI Győr)

Goree Cyesha (CMB Cargo UNI Győr)

Határ Bernadett (Sopron Basket)

Dubei Debóra (Sopron Basket)

Studer Ágnes (KSC Szekszárd)

Gereben Lívia (KSC Szekszárd)

Mansare Anna Manty (KSC Szekszárd)

Theodoreán Alexandra (KSC Szekszárd)

Bálint Réka (KSC Szekszárd)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!