Aki a végén eldöntötte a magyar-litván meccset

Miskolc - A diósgyőri Raksányi Krisztina oroszlánrészt vállalt a női kosárlabda válogatott győzelméből.

Miskolc - A diósgyőri Raksányi Krisztina oroszlánrészt vállalt a női kosárlabda válogatott győzelméből.

Nagy meccset játszott szerdán este Miskolcon a magyar női kosárlabda válogatott. A Litvánia elleni Európa-bajnoki selejtezőjük óriási izgalmakat hozott, a meccs hajrája drámai eseményekkel volt tarkított. A hatalmas csatából végül Magyarország kerekedett ki győztesen és tett órási lépést afelé, hogy jelen lehessen a jövő évi kontinensbajnokságon.

Egy diósgyőri kosaras

A sikerből egy diósgyőri kosaras is kivette a részét, nem is akárhogyan: Raksányi Krisztina, a válogatott csapatkapitánya szerezte a győzelmet jelentő kosarat, azzal, hogy döntetlen állásról, 11 másodperccel az összecsapás vége előtt, saját labdaszerzése után 78-76-ra alakította ez eredményt. Az Aluinvent-DVTK játékosa ezen az estén a csapat második legponterősebb játékosának bizonyult, és e mellett ő adta az egyik legtöbb asszisztot. A válogatott csapatkapitányával csütörtökön délután beszélgettünk, aki már kettőt is aludt a sikerre, ugyanis szerda éjszaka után, a csütörtöki, ebéd utáni szundikálást követően beszéltünk vele, elsőként arra kérve, ossza meg velünk: mi maradt meg benne a szerdai mérkőzésből?

– Nagyon boldog vagyok, hogy nyertünk. Kemény és nehéz meccs volt fizikailag, és mentálisan is. A litvánok nem adták fel 1 percre sem, amikor 14 ponttal vezetünk, akkor sem. De mi sem, és igazi csapatmunkával sikerült győznünk – mondta Raksányi Krisztina, aki arra a megjegyzésre, hogy ehhez a sikerhez elég sokat tette hozzá, így felelt: – Az első félidőben mentek a dobások, meg is találtak a többiek, a meccs második felében talán picit elfáradtam, jött egy gödör nálam is. Ilyenkor kell védekezésben odatennie magát az embernek, és miután ez megvolt, támadásban is visszataláltunk a jó útra, és mi jöttünk ki jól a végjátékból.

A hazai pályáról

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mit jelent az igazi hazai pálya, amikor valakinek a megszokott közegben kell teljesítenie, hogy ennek tudható-e be, hogy a mérkőzés elején bátran vállalkozott dobásokra, és hogy a végén is volt lelki ereje arra, hogy kulcspillanatban határozott legyen.

– Mindenképpen jobb érzéssel, plusz lélektani előnnyel megy ki oda az ember, ahol a hétköznapokon is edz, hiszen ismeri a gyűrűt, a környezetet, mindent. De ezeket a dobásokat mindenhol el kell engedni, ez nem hazai pálya függő, és az utolsó ziccernél sem gondolkodtam sokat, fel kellett tennem a labdát – válaszolta a 26 éves sportoló, akitől azt is megkérdeztük, hogy mikor ért véget a meccs utáni este, hogy az Eb-részvétel szóba került-e ekkor, illetve, hogy kap-e egy kis pihenőt a válogatott program után. – Voltak olyanok a csapatból, akiknek már szerda este útra kellett kelniük, de azért voltunk egy páran, akik a szálláshelyen szolidan megünnepeltük a győzelmet. Az Eb-részvételt matematikailag még nem értük el, de úgy gondolom, hogy nagyon jó esélyünk van arra, hogy a legjobb hat csoportmásodik között végezve kijusunk. Ami pedig a pihenés illeti: a csütörtöki napot ,,megnyertem”, úgy, hogy az edzésen jelen leszek, de nem állok be, holnap viszont már én is végzem a gyakorlatokat. Igazi szabadnapot a hétvégére kapok, és hétfőtől kipihenten, keményen készülhetünk a Zalaegerszeg elleni nagyon fontos bajnokira.

A csapattárs és az edző

Raksányi Krisztinán kívül még egy diósgyőri játékos, és a DVTK szakvezetője is Eb-selejtezőzött. Ráadásul egy helyen, a cseh válogatottnál: Tereza Pecková a pályán, Stefan Svitek pedig a kispadon, szövetségi kapitányként dolgozott, eredményesen. Ugyanis Csehország a G-csoportban lejátszott mindkét meccsét megnyerte és ezzel száz százalékos maradt: a múlt szombaton 53-48-ra győzték le Prágában Belgium válogatottját, tegnapelőtt pedig szintén a cseh fővárosban a németek ellen bizonyultak jobbnak 82-67-re. Előbbi meccsen – a kisebb sérüléssel bajlódó – Pecková 16 percet játszott és 4 pontot szerzett, utóbbin pedig 3 percet kapott, de ez az idő kevés volt arra, hogy a gyűrűbe találjon.

ÉM-BCS



A női kosárlabda Európa-bajnoki selejtező C-csoport állása

1. Oroszország 4 4 - 405-198 8

2. Magyarország 4 3 1 352-265 7

3. Litvánia 4 1 3 327-276 5

4. Albánia 4 - 4 181-526 4


[related-post post_id="3767687"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!