Európa Kupa: A lengyelek megmutatták, hogy jobbak a DVTK-nál

Miskolc - A női kosárlabda Európa Kupában formalitásnak tűnik a jövő heti, lengyelországi visszavágó.

Miskolc - A női kosárlabda Európa Kupában formalitásnak tűnik a jövő heti, lengyelországi visszavágó.

A női kosárlabda Európa Kupában az egyenes kieséses szakasz első körében, az oda-visszavágós párharc első mérkőzésén tegnap este a miskolci városi sportcsarnokban az Aluinvent-DVTK a lengyel Artego Bydgoszcz együttesét fogadta. Mivel a hazai együttesből Nagy D. bokasérülése miatt nem léphetett pályára, ezt a meccset klasszikus irányító nélkül volt kénytelen lejátszani a Diósgyőr, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy ennek a poszt­nak a feladatait Szabó F.-re osztották. Ő ennek egyedül igyekezett megfelelni, lévén korábbi váltótársa, Engelman – akivel a Nagy D. nélküli játékban hetekkel ezelőtt kisegítették egymást – szintén nem játszhatott, ugyanis bokaszalag-szakadása miatt hónapokra kiesett.

Öt perc csend

McBride szerezte a meccs első gólját, tripla értékű dobásból, aztán Zurowska egy duplát hintett. Erre Burkholder még válaszolni tudott, de a folytatásban megint a vendégek következtek: Stallworth faultos kosárral, O’Neil triplával iratkozott fel a gólszerzők közé (2-11). Szokatlanul csendes volt a csarnok, a hazai ultrák hangjukkal csak 5 perc után kapcsolódtak be a meccsbe, addig csupán a hazai kispad mögül érkezett egy kis támogatás a lelátóról. De ez sem segített a DVTK-n, a 6. minutában Miedzik hármasa után 5-19-re módosult az eredmény, amire diósgyőri időkérés volt a válasz. És jöttek hazai részről (is) a cserék, de abban nem sikerült előrelépni, hogy az ellenfél külső dobóira kilépjenek, a lengyel csapat játékosai pedig kegyetlenül jól dobtak távolról, Miedzik a negyed utolsó percében csapata hatodik trojkáját jegyezte (13-31), nyolc (!) kísérletből. A fehér mezesek az utolsó másodpercekben aktívabbak voltak, így a játékrész végére 14 egységnyire faragták le hátrányukat (18-32).

A vendégek mestere is bátran cserélt, hiszen ez a meccs tulajdonképpen az első játékrészben eldőlt, és az már az egy negyedben látszódott, hogy nem csak a magassági fölény szól a bydgoszczi együttes mellett. A mérkőzés 14. percében Stankovic faultos találatával lett 20 pont a felek között (22-42), majd az ezt követő újabb vendéggól után Svitek edző kért időt. Azt nem lehet mondani, hogy ne akartak volna a hazai játékosok, de a lepattanókhoz csak ritkán fértek hozzá, a lengyelek a saját és a DVTK palánkja alatt is otthonosabban mozogtak, és csapatszinten is jó előadást produkáltak. Ennek eredményeként a 16. minutában született Stallworth-féle centergóllal már félszáznál járt az Artego (23-50). A piros-fehéreknél volt egy-két villanás, de a ,,ne add fel soha” rigmus szólt a hosszú szünet előtti másodpercekben a lelátóról, miközben Aldazabal hagyott ki két büntetőt (32-57).

Fordulás után

A térfélcserét követően agresszívebb DVTK-t láthattak a nézők, és ez arra volt jó, hogy ne nőjön tovább a különbség a két csapat között. És nem utolsósorban arra, hogy a hazai együttes picit közelebb kerüljön a lengyelekhez. Bach a 26. percben csapata második tripláját szerezte, ezzel 20 ponton belül voltak a piros-fehérek (42-61), majd amikor Bach nem sokkal ezután a palánk alól is betalált, 10 pontra alakítva saját termését, és ezzel a legeredményesebb diósgyőrivé lépve elő, bydgoszczi időkérés következett (44-61). A folytatásban viszont három büntetőt is elhibáztak a fehér mezesek, amire két vendég akciógól volt a válasz. A 28. percben Miedzik a hatodik hármasát húzta be a gyűrűbe, a negyed végén pedig Melnika dupla után két Pecková két középtávolijával és O’Neil betörésből szerzett találatával lett kereken húsz a csapatok között (52-72).

A záró játékrészt egy 8-0-s etappal indította a DVTK (60-72), majd miután a vendégek is felébredtek, Bach sérült meg a lengyelek palánkja alatt, és maradt lent a parkettán, így tovább csökkent a hazai oldalon bevethető játékosok száma. A lengyelek ekkor bár legjobbjaikkal voltak fent, de közel sem ment úgy nekik, mint az első játékrészben, amikor pedig a 36. percben Stallworth két sikertelen próbálkozása után betalált, a Diósgyőr folyamodott pauzáért. Ekkor 60-76-nál ürült ki a hazai ultraszektor, a drukkerek körmenetbe kezdtek a lelátók mögött, fölött, amíg a büfé elé nem értek. Közben a pályán ,,olvasztott” a DVTK (66-81), de a védekezésben még mindig előfordultak nagy lyukak, és nem volt esély arra, hogy tízen belülre kerüljenek. A visszavágót, fordított párosításban, a lengyelországi Bydgoszcz városában a jövő héten csütörtökön 18 órától játssza a két csapat.

ÉM-BCS



Jegyzőkönyv

Aluinvent-DVTK – Artego Bydgoszcz (lengyel)

68-86 (18-32, 14-25, 20-15, 16-14)

Miskolc, 500 néző. V.: Markhélin (orosz), Karabilecen (török), Dragos-Alin (román).

Aluinvent-DVTK: Szabó F. (7), Burkholder (19), PECKOVÁ (17/3), Zele (-), Melnika (9). Csere: BACH (10/3), Aldazabal (6), Vukov (-). Vezetőedző: Stefan Svitek.

Artego Bydgoszcz: MCBRIDE (9/9), O’Neil (8/3), Zurowska (6), MIEDZIK (21/21), STALLWORTH (21). Csere: STANKOVIC (16), Pobozy (-), Szott (-), Adamowicz (5/3). Vezetőedző: Tomasz Herkt.

Kipontozódott: Zele a 38. percben.

Stefan Svitek: – Gratulálok a Bydgoszcsznak. Mondhatnám, hogy felejtsük el az első félidőt, de nem lehet. Nem emlékszem, hogy kaptunk volna 57 pontot egy fél meccs alatt, annyit, mint amennyi az NBA-ban szokott esni ennyi idő alatt. Tudtuk, hogy irányító nélkül nagyon nehéz lesz játszani, támadni, de védekezésben mindenki ott volt, a három külföldi, a két magyar válogatott, ennek ellenére az első negyedben 18 pont volt a különbség a két együttes között, ellenfelünk széttépett minket. Igaz, jól védekeztünk a második félidőben, örülök, hogy nem adtuk fel a meccset, de nem lehet mondani, hogy ezen a meccsen jó volt védekeznünk, az első félidő miatt. Most az a legfontosabb, hogy nézzük meg, mit tudunk jobban csinálni, mert vasárnap fontos bajnoki vár ránk. Remélem azt tudjuk folytatni, amit a második félidőben játszottunk. Csak magunkra számíthatunk, ebben az összetételben kell küzdeni, harcolni a győzelemért.

Tomasz Herkt: – Jól kezdtük a mérkőzést, az első félidőben, 74 százalékkal dobtunk, és 8 triplát is szereztünk. A második játékrészben a zónával megzavart minket ellenfelünk, ekkor keményebben védekeztek, de azért sikerült tisztes előnyt szerezni. Örülünk ennek a győzelemnek, hiszen ez az első Európa Kupa évadunk, és a 18 pontos előny jónak mondható. De a visszavágón nagyon kell koncentrálni, mert a DVTK jó erőkből áll, ezt megmutatták a meccs második felében.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!