Három szegmensben kellene fordítania a DVTK-nak az Európa Kupában

Miskolc - Az Európa Kupa-továbbjutás távolinak tűnik, de López edzőnek van miből merítenie.

Miskolc - Az Európa Kupa-továbbjutás távolinak tűnik, de López edzőnek van miből merítenie.

A női kosárlabda Európa Kupa negyeddöntőjében szombaton 19.45-től, a miskolci városi sportcsarnokban Aluinvent-DVTK – Basket Landes mérkőzést rendeznek. A vissza­vágót a francia együttes várja előnnyel, köszönhetően annak, hogy a szerdai első találkozón otthonában 24 pontos különbségű győzelmet aratott (89-65-re nyertek). Az előnnyel kapcsolatban azt kérdeztük a diósgyőriek szakvezetőjétől, Miguel de Jesús López Alonsotól: ez a 24 pont sok vagy nagyon sok?

Lehet esélyük

– A 24 pont nem kevés – mondta a spanyol edző. – Három roppant fontos szegmens volt, amiben alulmaradtunk szerdán, és ami miatt ekkora különbségű vereséget szenvedtünk. Ha ezeket kiküszöbölnénk, akkor lenne esélyünk arra, hogy fordulat álljon be ebben a párharcban. Ezek közül az egyik, hogy sok eladott labdánk volt, ebből 37 pontot szerzett az ellenfél, igaz, a végén mi is viszonylag sokat szereztünk, 12-t, de a kettő között 25 van. A másik, hogy túl sokszor volt extra besegítés a védekezésben, olyan, ami nem lett volna indokolt, és emiatt kijátszottak minket, jó ritmusban kapták a labdát a tisztán maradt emberek és be is dobták a helyzeteket. Nem zóna elleni játékban, hanem a besegítésből eredően. A harmadik a lepattanók kérdése, sokkal alulmaradtunk ebben a franciákkal szemben, ezt meg kell fordítanunk. De nemcsak ezt, hanem az említettek közül mind a kettőt, mert csak így lehet esélyünk arra, hogy a továbbjutás szempontjából is téttel bíró meccset játsszunk.

Az ötödik legjobb

…hogy mekkora ennek az esélye, erről a következőket mondta a Diósgyőr szak­vezetője:

– Ebben a pillanatban a korábban megszerzett, elért eredmények alapján az ötödik legjobb csapat vagyunk a mezőnyben, ha ki is esnénk. De a játékosokban megvan a motiváció arra, hogy ne tekintsék ezt a párharcot lezártnak. Többször előfordult már ebben az idényben, hogy húsz pontnál nagyobb különbséggel nyertünk. Azon vagyunk, hogy a játékosok is úgy gondolják, hogy higgyenek benne, átfordulhat még ez a párharc.

Miguel de Jesús López Alonso arról is beszélt, hogy nagyon jó és kemény csapat a Basket Landes, és hogy 11 nap alatt a DVTK-nak az ötödik mérkőzést kell játszania. A regenerációról szólva azt is mondta, hogy csütörtökön 13 órát utazott a csapat, kedden 12-t úgy, hogy előtte nem sokkal három éles Magyar Kupa-meccset kellett játszania (a Landes ugyanakkor csak egyszer „fárad bele” az utazásba a két meccs között, a tegnapi ideúton). Fáradtság ide vagy oda, azt kérdeztük Miguel de Jesús López Alonsotól: egyetért-e azzal, hogy leginkább az első, illetve kis részben a második játékrészben dől el minden. Azzal, hogy miként mennek bele a meccsbe, lesz-e esélyük a továbbjutás kiharcolására.

– Igen, nagyon fontos lesz az első negyed, az, hogy az első meccs első felében dominálni tudjunk a találkozón. Fontos lesz, hogy az első két negyedet megnyerjük, de nem ott kell hoznunk a párharcot – felelte a szakvezető, aki arra a felvetésre, hogy mennyire lehet azzal kalkulálni, hogy a francia csapatot elaltatja ez a jelentős előny, így felelt: – Jöhetnek túlzott önbizalommal, de ha meglátják a nagy létszámú közönséget, akkor ez könnyen fordulhat.

A Diósgyőrnek nem, Lópeznek igen

A diósgyőri kosárlabda-történelemben még soha nem fordult elő, hogy ekkora vagy ettől nagyobb különbségű győzelmet ledolgozott volna a nemzetközi porondon a piros-fehér gárda. Olyannyira nem, hogy 20 feletti különbségű vereséget követő továbbjutásra sincs példa, a klubcsúcsot az jelenti, amikor 1994 őszén, a Ronchetti Kupában (az Európa Kupa elődjében) a 32 közé jutásért lejátszott első meccs után, a bolgár Fittings Montan együttesétől elszenvedett 12 pontos különbségű vereség (93-81) után itthon 16 ponttal nyert a Diósgyőr (76-60), és lépett tovább. A majdnem sikerült kategóriába tartozik az ezután egy évvel, szintén a Ronchettiben, a 16 közé jutásért lejátszott párharc, amikor a cseh BK Imos Zabovresky Brno vendégeként elszenvedett 29 pontos zakó (121-92) után a miskolci városi sportcsarnokban lejátszott meccsen 26 ponttal sikerült nyerni (106-80), de ez is csak a kiesést jelentette.

Ha a Diósgyőrnek nem is volt még ilyen bravúrja, a csapat szakvezetője, Miguel de Jesús López Alonso már átélt ilyet, még a kanári-szigeteki csapat másodedzőjeként. 1999-ben, amikor a spanyol Caja Rural együttese az első és mindmáig utolsó európai kupagyőzelmét érte el, a Ronchetti Kupában a kanári-szigeteki együttes a nyolcaddöntő első meccsén 34 ponttal kapott ki Ukrajnában, a Kozachka-Zalk vendégeként (97-51), majd egy héttel később pályaválasztóként egy 41 pontos győzelemmel vágtak vissza (98-57).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!