Aluinvent-DVTK: Az ekvivalencia központ és az edzői engedély

Miskolc - Miguel del Jesús López Alonso edzői engedélyét nem visszavonták, hanem lejárt az ideiglenes.

Miskolc - Miguel del Jesús López Alonso edzői engedélyét nem visszavonták, hanem lejárt az ideiglenes.

Mint arról beszámoltunk: a magyar kosárlabda-­játékvezetők és -ellenőrök honlapján, a jatekvezeto.hu oldalon arról adtak tájékoztatást múlt csütörtökön, hogy visszavonták az Aluinvent-DVTK szakvezetőjének, a spanyol Miguel del Jesús López Alonsónak az edzői engedélyét:

„Az MKOSZ tájékoztatása szerint Miguel López (DVTK), valamint Orlando Sandoro (PINKK) edzői engedélyét az MKOSZ visszavonta. Egyik edző sem végezhet edzői tevékenységet a további mérkőzéseken”.

Emiatt a szakember a Győr elleni, keddi bajnokin – amelyet 60-49-re megnyert a Diósgyőr – hivatalosan nem láthatott el edzői feladatokat, és mivel a neve sem kerülhetett rá a mérkőzés jegyzőkönyvére, így szokásától eltérően nem meccselhetett az oldalvonal mellett. Ennek következtében a kispadról, „ülve” vezette győzelemre csapatát.

Az előzmények

És hogy miért nem lehetett edzői minőségben az övéivel a hispán tréner? Erről a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége főtitkára, Bodnár Péter nyilatkozott az Észak-Magyarországnak.

– Annyi pontosítást igényel az edzői engedély elvesztése – bár ez a lényegen nem változtat, vagyis, amíg a helyzet nem rendeződik, addig Migue­l del Jesús López Alonso nem működhet edzőként a szövetség által rendezett mérkőzéseken –, hogy nem visszavonásra került sor, hanem lejárt az ideiglenes engedély, amelyet a szövetség kiadott – mondta Bodnár Péter. – Az előzményekről annyit, hogy létezik egy olyan 2004-ben született kormányrendelet, amely előírja, hogy milyen feladatok ellátásához milyen szakmai végzettség szükséges, és a szövetség ezt és ezért kéri ezt betartani. Nyilván ez egy magyar szakember esetében egyszerű kérdés, de külföldi trénereknél sem túl bonyolult, hiszen annyit kell tenni, hogy az illetékes minisztérium oktatási hivatalában, a Magyar Ekvivalencia Informális Központban honosítani kell a határon túlon megszerzett diplomát, végzettséget, és ennek az intézménynek az igazolását kell eljuttatni a szövetségbe. Tulajdonképpen most erre várunk, hiszen az MKOSZ – annak érdekében, hogy a külföldről érkező sportszakemberek munkába állását elősegítse – a nem magyar állampolgárságúak esetében egy ideiglenes edzői működési engedélyt ad ki, amennyiben az érintett igazolja, hogy a Magyar Ekvivalencia Információs Központban megkezdte a végzettségét igazoló dokumentum kiadásának intézését. Ez történt az Aluinvent-DVTK spanyol edzőjének esetében is,

és a szövetség partner volt abban, hogy az ideiglenes engedélyt több alkalommal is megújítsa, meghosszabbítsa, de aztán eljött az a pont, amikor erre már nem volt jogszabály adta lehetőség.

A jelen helyzet az, hogy amennyiben a hiányzó dokumentum beérkezik a szövetségbe, akkor nem lesz akadálya annak, hogy a spanyol szakember megkapja az edzői működési engedélyét.


Meghatalmazó és meghatalmazott

Miguel del Jesús López Alonso, ahogy kedden, így szerdán sem kívánt nyilatkozni ebben az ügyben, mint mondta, ő a kosárlabda szakmai kérdéseivel kíván foglalkozni, így az edzői engedély megszerzésének ügyében a klub technikai menedzserét, Szabó Istvánt keressük, akinek teljes körű meghatalmazást adott arra, hogy ez ügyben eljárjon a nevében.

– Az ekvivalencia központba korábban futárszolgálattal továbbítottuk azokat a dokumentumokat, amelyeket a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége is megkapott, és amely Miguel del Jesús López Alonso végzettségét igazolja, illetve ezen okirat hivatalos fordítása – mondta Szabó István, majd így folytatta: – Most az derült ki, hogy az ekvivalencia központ ügyintézője, arra hivatkozva, hogy ezek nem jutottak el hozzá, nem tudott határozatot hozni, ezért személyesen kell meghatalmazottként eljárnom ez ügyben, mivel Miguel del Jesús López Alonso a nyelvi nehézségek miatt – mert a hivatalban az anyanyelvén nem tud intézkedni – ebben nem tud lépéseket tenni. Megjegyzem, 2014. február 25-e óta ott van az ekvivalencia központban a személyemre szóló felhatalmazás, amely érvényes, hiszen a vezetőedzőnk ezt nem vonta vissza, ennek ellenére az elmúlt napokban bővebb felvilágosítást nem sikerült kapnom telefonon, így megpróbálok személyesen a budapesti központban eljárni az ügyben. Az én saját álláspontom az, hogy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége edzői szabályzatának – amely szerint középfokú végzettséggel és legalább négyéves szakmai gyakorlattal tölthet be NB I-es vezetőedzői pozíciót egy sportszakember – Miguel del Jesús López Alonso messzemenőkig megfelel, ugyanis hazájában felsőfokú, egyetemi szintű, kosárlabda-sportedzői minősítést szerzett.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!