Programajánló

2019.11.11. 12:00

Dr. Zacher Gábor a függőségekről, Miskolcon

Ha megszólal a médiában egy ország kapja fel a fejét. Zacher doktor nem kertel, egyenes, sokszor sokkoló, és szórakoztatóan közérthető, pedig a téma, a függőségek minden fajtája a szerektől a mobilokig homályban rejtőző ügyek ma is.

Miskolcon, a Tudomány és Technika Házában november 20-án szerdán 18 órai kezdettel tartandó előadásán arról is beszél majd, hogyan tudjuk

keretek között tartani saját függőségeinket, észrevenni a családtagokét. Nemrégiben tartott előadásán a Dunántúlon azt szögezte le kezdetként: a boldogság pozitív érzelmekkel jellemző mentális állapot – de a statisztikai adatok alapján a magyar lakosság mintegy ötvennyolc százaléka tartja boldognak, érzi jól magát a bőrében – szemben például Írországgal, ahol nyolcvan százalék ez az arány.

Kiemelte azt is, hogy vannak olyan területek, ahol éllovasok vagyunk: dohányzásban, alkoholfogyasztásban, elhízásban.

Biztosan nem leszünk boldogok, ha önmagunkkal nem vagyunk tisztában: hiszen ha nem ismerjük önmagunkat, a problémáinkat sem tudjuk sem felismerni, sem megoldani. Minden más – egészség, pénz, társ stb. – csak ez után következik.

Az alapkérdés a szakember szerint az, hogy mennyire tudjuk keretek között tartani a saját függőségeinket, hogy abból probléma ne adódjon. Kábítószer, dohányzás, szerencsejáték, kávé, internet, vásárlás – mind alapját adhatják a függőség kialakulásának. Felhívta a figyelmet arra, hogy alapvetően semleges töltetű szóként értelmezzük a függőség kifejezést: mindig a szövegkörnyezet határozza meg, hogy miféle függőségről van szó. Amikor egy embert valamely tevékenység kellemes, jó érzéssel tölt el, ismételni szeretne; miközben tisztában van azzal, hogy a tevékenység függőjévé válhat.

Mindezeken túlmenően még sok érdekességet és hasznos információt tartalmaz majd Dr Zacher Gábor előadása, amelyet nem szabad kihagyni,hiszen kisebb nagyobb mértékben mindannyian érintettek vagyunk közvetve vagy közvetlenül.

Online jegyértékesités: technikahaza.hu

Jegyvásárlás:

Tudomány és Technika Háza büfé hétköznap 8-14-ig

Fehér Fotó – Szinvapark

Antikvárium – Miskolc, Déryné u. 2.

Információ: [email protected]

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!