Szponzorált tartalom

2020.09.04. 10:38

Az iskolakezdés hatása a közúti forgalomra

Bár sok a kérdőjel a szeptemberi iskola- és ovikezdéssel kapcsolatban, arra biztosan számíthatunk, hogy megnő az autós forgalom az utakon, amely az autópályákat is érinteni fogja a reggeli csúcsban.

Sok szó esett arról, hogy esetleg kezdődjön egy kicsit később az iskola, hogy csökkentsék ezzel az utasforgalmat a tömegközlekedési eszközökön, de jelen helyzetben valószínűsíthető, hogy ameddig még be kell járni az iskolába, sokan fognak inkább autóba ülni.

Megnövekedett forgalom az utakon reggel

Autósok az utakon

Tehát azok, akik nem tudják megoldani, hogy a gyerekeik gyalog vagy biciklivel biztonságosan eljussanak az oktatási intézménybe, és nem szeretnék a tömegközlekedési eszközöket igénybe venni, vagy nem tartják elég biztonságosnak a használatukat járványhelyzetben, ugyanakkor meg tudják oldani, hogy autóval vigyék el őket oviba, suliba – velük szeptembertől meg fog nőni az autók száma az utakon.

És ha már autóba ültek, akkor valószínű, hogy utána folytatják útjukat a munkahelyükre is, hacsak nem otthon, home office-ban dolgoznak. Tudjuk, hogy a home office viszont sokak számára egyáltalán nem opció. A lényeg tehát, hogy az autópályákon, a bekötő utakon és a városban is megnövekedett forgalomra kell számítani a reggeli és a délutáni, kora esti órákban is. Ezzel együtt valószínűleg több matrica vásárlás is fog történni, megnő a tranzakciók száma.

Sokan lesznek, akik az autópályát fogják választani a gyorsabb haladás érdekében, ők ne felejtsenek el e-matricát vásárolni az autopalyamatrica.hu oldalról, ahol gyorsan tájékozódhatnak a matrica típusokról és néhány kattintással meg is vásárolhatják a számukra megfelelő matricát.

Hazafelé az autópályán

 

Autópálya matrica típusok és árak 2020-ban

Íme néhány tájékoztató adat az e-matrica típusairól és árairól.

Az egyszerűség kedvéért, most csak a D1 kategóriába, azaz a legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas járművekre, személygépkocsikra érvényes matricák árát soroljuk fel, de természetesen az összes kategória áttekinthető az autopalyamatrica.hu weboldalán. Érdemes végig olvasni a Gyakori Kérdések és Válaszok oldalt is, ahol minden felmerülő kérdésre, problémára érthető választ kapunk.

Tehát a D1 díjkategóriában a 10 napos, közismertebb nevén heti matrica ára 3 500 Ft, az 1 havi matrica ára 4 780 Ft, míg az éves autópálya matrica ára 42 980 Ft, de ezt ebben az évben már nem éri meg ezt a típust megvásárolni. A megyei matrica ára megyénként 5 000 Ft.

Az érvényesség és a pótdíj

Minden egyes matrica típusnak megvan az érvényességi ideje, amire ügyelnünk kell, a megyei matricáknak emellett földrajzi érvényessége is van, amit nem szabad átlépni.

Ha nem megfelelő autópálya matricával közlekedünk az ellenőrzéskor (vagy nincs), akkor jogosulatlan úthasználat miatt pótdíjat kell fizetnünk. Érdemes tisztában lenni a biztonság érdekében, hogy pontosan mi minősül jogosulatlan úthasználatnak. Ha a pótdíjat nem fizetjük be időben, azaz 60 napon belül, akkor utána márt az emelt pótdíj árát kell kifizetni a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatán.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!