Az emberek szolgálatában

2020.04.28. 10:09

Mindent megtesznek a veszélyhelyzet enyhítése és a helyi állampolgárok ellátása érdekében

Dr. Madzin Tibor, Onga polgármestere a járványügyi helyzet kezdetétől a folyamatosan tájékoztatja a lakosságot.

Dr. Madzin Tibor, Onga polgármestere

- Ön a napokban felhívást adott ki az ongai, az ongaújfalusi és az ócsanálosi lakosoknak. Mire hívta fel a figyelmüket?

- A világjárvánnyá nyilvánított koronavírus-fertőzés miatti veszélyhelyzetre tekintettel önkormányzatunk nevében az időskorúakat értesítettem, hogy ne hagyják el otthonaikat. Arról tájékoztattam a helyi polgárokat, hogy Onga közigazgatási területén is komoly munka zajlik az idősek és a rászorulók megsegítésére annak érdekében, hogy biztonságban érezzék magukat és otthonaikban maradhassanak.

- Milyen konkrét intézkedéseket hoztak?

- Onga Város Önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa az időskorúak ellátását. Első lépcsőben vitamincsomagot és szájmaszkot juttattunk el minden hetvenedik életévét betöltött lakosunknak, és ezt az akciót az elkövetkezendő időszakban kiterjesztjük a hatvanöt és a hetven esztendő közötti állampolgárokra is.

- Mit tartalmaz a vitamincsomag?

- Egy doboz retard 1000 mg-os C- és egy doboz D-vitamint. Ezzel erősítjük az immunrendszerüket. A jelzett korosztályt és a veszélyhelyzet során munkájukat végző önkormányzati dolgozóinkat és segítőinket természetesen folyamatosan ellátjuk egészségügyi maszkkal, valamint akinek a munkájához szükséges, védőkesztyűvel is.

- Amennyiben valakinek élelmiszerre és gyógyszerre van szüksége, hogyan és milyen módon segítenek?

- A rászorulóknak elmondtuk, hogy kérjék meg a családtagjaikat és az ismerőseiket, amennyiben pedig erre nincs módjuk, értesítsék intézményünket, az Ongai Szociális Szolgáltató Központot. Azt is közöltük: fontosnak tartjuk azt, hogy csak olyan személytől fogadjanak el segítséget, akit ismernek vagy akinél van az intézmény által kiadott, lebélyegzett munkáltatói igazolvány. Megkértük az időseket, hogy a segítőket ne hívják be lakásaikba, hiszen ezzel fokoznák a fertőzésveszélyt, amelyet mindenképpen el kell kerülnünk. Most, ebben a helyzetben az a legfontosabb, hogy vigyázzanak magukra és vigyázzanak egymásra. Egyben nyomatékkal kérek mindenkit, hogy a különböző hírközlő szervekben látható, hallható és olvasható, a veszélyhelyzetre vonatkozó utasításokat mindannyiunk érdekében tartsák be. Tisztában vagyunk azzal is, hogy nehezen viselik ezt az időszakot, éppen ezért köszönjük az együttműködésüket és megértésüket.

- Mindenki tudja az Ongai Szociális Szolgáltató Központ elérhetőségeit?

- Széles körben tudattuk, de most is megteszem. Amennyiben az időskorúak vagy mások segítségre szorulnak az alapélelmiszereiket vagy a gyógyszereiket illetően, mert nincs segítő családtagjuk vagy ismerősük, ezeken a telefonszámokon tudják felvenni a kapcsolatot az Ongai Szociális Szolgáltató Központtal – amelynek intézményvezetője Molnár Ildikó –: 46/464-277, 46/464-825 és 46/794-154. Az intézmény e-mail-címe: [email protected], tehát elektronikus úton is bárki kommunikálhat a központtal.

- Az ongaiakkal, az ongaújfalusiakkal és az ócsanálosiakkal azt is tudatta, hogy autókat vásároltak. Milyen céllal tették?

- A jelenlegi veszélyhelyzetben a törvény által rám ruházott jogomnál fogva két ételszállító autót vásároltunk dr. Nevelős Szabolcs, Onga város jegyzője egyetértésével a több százzal megnövekedett ételkiszállítási igények kielégítésének megoldására. Eddig minden tőlünk telhetőt elkövettünk a jelenlegi krízishelyzet enyhítése érdekében, és a jövőben is hasonlóan cselekszünk majd. Töretlenül bízom abban, hogy a nehéz napokat és heteket át fogjuk vészelni.

Az önkormányzat a napokban két autót vásárolt, ezekkel oldják meg az ételkiszállítást.

 

- A helyiek rendelkezésére állt a termelői piacuk?

- Sajnos nem. Az áprilisra tervezett vásárt a vészhelyzet miatt nem tudtuk megtartani, de ettől függetlenül megoldottuk azt, hogy a piaci áruk eljussanak a közönséghez. Ezzel az akcióval is hozzájárultunk ahhoz, hogy az árusok el tudják adni, a vásárlók pedig otthonra be tudják szerezni a friss termékeket.

- A városban folyamatosan működik a közétkeztetés?

- Beszámoltam az ongaiaknak, az ongaújfalusiaknak és az ócsanálosiaknak, hogy önkormányzatunk konyháján zavartalanul és zökkenőmentesen folyik az ételek készítése, kiszerelése az egyszer használatos edényekbe és kiszállítása az ezt igénylőknek.

- Hogy állnak a fertőtlenítéssel?

- Erre valóban sokan kíváncsiak, és gyakran kérdezik, hogy a vészhelyzet elrendelése óta történt-e fertőtlenítés Ongán. Igennel felelhetek: folyamatosan fertőtlenítjük a több ember által látogatott közterületeinket és intézményeinket. A munkát az erre alkalmas, modern készülékekkel és vegyszerekkel végezzük el.

Folyamatosan fertőtlenítik az emberek által gyakran látogatott közterületeiket és intézményeiket,
a munkát az erre alkalmas, modern készülékekkel és vegyszerekkel végezik el.

 

- Hirtelen beköszöntött a tavasz, sőt már a nyár elejére jellemző hőmérsékleteket mérnek és közölnek a meteorológiai szolgálatok. Mit tapasztal: az ongaiak, az ongaújfalusiak és az ócsanálosiak fegyelmezetten betartják-e a kijárási korlátozásban foglaltakat?

- Igennel felelhetek. Úgy látom, hogy az itt élők fegyelmezettek, és eleget tesznek a kormány által hozott rendelkezéseknek, ajánlásoknak. Ettől függetlenül továbbra is arra kérem a helyi polgárokat, hogy amennyiben lehetséges, a kirándulásra is csábító jó idő ellenére maradjanak otthon. Nem győzöm ismételni: a mielőbbi szebb napok reményében vigyázzunk egymásra.

Onga város honlapján közzétették a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal illetékes osztályának határozatát, a legeltetésre és az ebzárlatra vonatkozó tilalmat.

Az Onga, Ongaújfalu és Ócsanálos közigazgatási területére vonatkozó határozat április 5-én lépett hatályba, és április 25-ig lesz érvényben. A részletes határozat és annak indoklása az onga.hu-n olvasható.

- A vírusveszély miatt az ongai római katolikus templom sem látogatható?

- Kormos Csaba címzetes esperes, plébános felhívást tett közzé. Ebben tudatta, hogy a szentmisék, a szentségek ünneplése, a közös imádságok, a biblia- és hittanórák bizonytalan ideig szünetelnek. Arra kér mindenkit, hogy a közszolgálati televíziós csatornák mellett kísérjék figyelemmel a Bonum és a Globo tévék, valamint a Szent István Rádió és Televízió vallási tartalmú közvetítéseit. Akinek van rá lehetősége, folyamatosan kövesse a közösségi platformokat: például a Facebookon is közölnek a hitélettel kapcsolatos időszerű tudnivalókat.

ÉM

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!