PR cikk

2019.11.21. 12:43

Fertőző baktérium – kontaktlencsések veszélyben!

Egy újabb érv a látásjavító szemműtét mellett.

Amikor a kontaktlencse megjelent a látásjavító eszközök sorában, igazi áldást jelentett a látásproblémákkal küzdőknek. Sok tinédzser bizony nem szerette a szemüvegét, csak kényszerűségből hordta. De, akik nem csináltak hiúsági kérdést a dologból, azoknak is jó sok kényelmetlenséggel járt ez a módszer. A szemüveg lecsúszik, bepárásodik, leesik, eltörik, otthon marad… rengeteg gond van vele. Így a kontaktlencse sokaknak valóban megváltást jelentett.

Többé nem változtatta meg az arcukat semmi, újra önmaguk lehettek, kényelmesen, szabadon!

Csakhogy hamar kiderült, hogy ezt az újfajta szabadságot sem adják ingyen, vagyis a lencseviselésnek is van hátránya bőven. Sok minden kell hozzá: tok, tároló és fertőtlenítő folyadék, úti csomag és hasonlók. Kitenni, betenni a lencséket csak makulátlanul higiénikus körülmények között szabad, de ha nagyon odafigyelünk, akkor sem biztos, hogy mindvégig el tudjuk kerülni a fertőzést – ennek ugyanis mindig fennáll a veszélye, ha a szemünkbe kell nyúlnunk. Fokozott a kockázat, ha ellenőrizetlen helyről vásárolunk lencsét, vagy ha nem cseréljük elég gyakran.

Az eredmény? Szemhéjduzzanat, szempirosodás, égő, viszkető érzés. Ezt igen sokan ismerik. A komoly fertőzés szerencsére ritkább, de azért van némi esélye, ami különösen azért ijesztő, mert akár vaksággal is végződhet.

Súlyos kockázatok

A fertőzés sok esetben valamilyen parazita jelenlétére vezethető vissza. De hogyan kerülnének élősködők a szemünkbe? – gondoljuk, pedig a dolog nem is olyan elképzelhetetlen, hiszen bizonyos paraziták megtalálhatók a medence vizében, de még a sima csapvízben is. Tipikus fajtájuk az acanthamoeba, amely kimondottan azokkal a baktériumokkal táplálkozik, amelyek elszaporodnak a kontaktlencse felületén.

Nem akarunk senkit ijesztgetni, de sajnos a folyamat tényleg horrorisztikus, hiszen az acanthamoeba képes akár átfúrni magát a szemgolyón és szaporodni. A páciens ilyen esetben szintén pirosodást, duzzadást, fényérzékenységet érzékel, de ilyenkor már látásromlás és fájdalom is előfordul.

Mindez nem visszafordíthatatlan, ugyanakkor a kezelés elég fájdalmas, és nem is mindig eredményes. Szomorú tény, de minden évben akadnak olyanok világszerte, akik ezen élősködő miatt vakulnak meg.

Mit tehetünk a megelőzésért?

Az első a gondos tisztítás, a második a gyakori csere. Időnként pedig érdemes a lencséket szemüvegre váltani. Ugye, ez már nem is olyan egyszerű? Van egy könnyebb megoldás is, mégpedig a lézeres szemműtét, amely véglegesen szüntet meg minden kockázatot.

Egyesek mégis nehezen szánják rá magukat. Attól tartanak, hogy a beavatkozás fájdalmas, hosszú a felépülési időszak, netán károsodhat a látásuk. A valóság azonban az, hogy ezek mind tévhitek.

A lézeres szemműtét épphogy a legbiztonságosabb megoldás, amelyben az orvosok mostanra hatalmas rutinra tettek szert. Világszerte több mint harmincmillió beavatkozás történt.

Ezeknek az érintetteknek többé nincs szükségük sem szemüvegre, sem kontaktlencsére, és a fertőzésveszély is elmúlt. Arról nem beszélve, hogy mennyi kellemetlenséget és pénzt megspóroltak!

A FEMTO kezelés

Ez a jelenleg elérhető legkedveltebb eljárás Magyarországon. A kezelés biztonságosan, fájdalommentes, már aznap lehet olvasni, TV-t nézni. 1 nap pihenés után lehet dolgozni, így még táppénzt sem kell kivenni.

 

(PR cikk)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!