BOON - PR cikk

2019.03.19. 12:41

Egy egyedülálló hely, ahol egyszerre megnézhetjük az összes középkori várat!

Akad Magyarországon egy hely, ami egyedülálló az egész világon, mert itt anyaghűen készültek el a középkori várak makettjei.

Akad Magyarországon egy hely, ami egyedülálló az egész világon, mert itt anyaghűen készültek el a középkori várak makettjei.

Ez a dinnyési Várpark, ma már Guinness Rekorder, pedig csak 2012-ben merült fel az ötlet az alkotóban a várak elkészítéséről. A dinnyési Várparkot meglátogathatják mindazok, akik a Velencei-tó partján képzelik el a nyári vakációt, de még azoknak is számításba jöhet, akik átutazóban tekintik meg, útban a Balaton, esetleg egy távolabbi célállomás felé.

Az Országkép segítségével mindig találunk kedvünkre való programot, látnivalót. Most bemutatjuk a Várparkot.

Dinnyés, Várpark

A helyszínre érkezve már kívülről tudjuk, hogy milyen háttérrel rendelkezik a park. 2013 óta készülnek a várak, amelyeket ma már nem is lehet látni ilyen szép pompájukban, mert leginkább romok maradtak fenn. A Várpark egyben egy vármentő hely, egyfajta "memento" az utókornak, hogy emlékezzünk, milyenek is lennének ezek a várak, ha ma is teljes szépségükben állnának.

Ahogy sétálgatunk a vármakettek között, feltűnik, hogy pontosan olyan anyagokból épültek fel, amilyenekből régen a várak is állhattak: kőből, fából, téglából. Mindezt úgy, hogy látszanak a kicsi épületeken, hogy milyen aprólékos részletekkel dolgozott az alkotó: látszanak a zsanérok, az apró kapuk deszkáinak szegecsei, az ablakpárkányok, a lengőfolyosók létrái, lépcsők, melyek vezetnek valahová a várakon belül... Többször végig sétálhatunk a Várparkon, így minden apró részlet feltűnik. A várak tábláin el lehet olvasni a vár építési és pusztulási éveit, és hogy hol is lehetne megtalálni, ha a történelem viharai nem rombolták volna le azokat. 38 várat számolunk meg, de számuk évről évre nőni fog. Tökéletes választás egy kis történelmi kiránduláshoz.

A várakat végigvezető ösvény alakja Nagy-Magyarországot formálja meg, ezzel is azt kívánja megmutatni az alkotó, hogy pontosan hol helyezkedett el egykor a vár. A sétány mentén emlékoszlopokat látni, ezekkel tiszteleg az alkotó egy-egy magyar király, fejedelem, vagy kormányzó munkássága előtt.

Mégis honnan tudhatja az alkotó, hogy hogyan néztek ki a várak?

 Vannak olyan várak, amelyekről írásos feljegyzésen kívül semmi más nem maradt ránk, így azt csak a kor többi várához hasonlóan lehetett felépíteni az adott domborzati viszonyok függvényében. Az alkotó munkásságát ma már régészek és kutatók is segítik, tanácsokkal, ötletekkel, adatokkal látják el.

 A terv az, hogy a sétány mentén összesen 70 várat lehessen majd megtekinteni. Olyan lesz az egész, mint egy várlabirintus, számtalan színes programmal, rendezvényekkel, érdekességekkel. Egyik ilyen érdekesség az, hogy kisgyermekek számára élő jelmezes történelemórát lehet tartani, ebben két pedagógus is a segítségükre lesz.

A további bővítésekről, változásokról is igyekeznek beszámolni, figyeljék az Országkép gyorshíreit!

 

- PR cikk -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!