BOON - PR cikk

2012.09.13. 15:44

Árvízvédelmi beruházás Ózd és Sajónémeti között

  Uniós forrásból megtisztul a Hangony-patak Az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló beruházás célja, hogy javítsa a Hangony-patak ökológiai állapotát.

 

Uniós forrásból megtisztul a Hangony-patak

Az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló beruházás célja, hogy javítsa a Hangony-patak ökológiai állapotát. Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság összesen 471 781 385 forintos fejlesztésnek köszönhetően még a nagy esőzésekkor is megelőzhetők lesznek az árvizek. A beruházás várhatóan 2012 októberében fejeződik be.

Ózd városának árvízvédelme szempontjából kiemelkedő jelentőségű a Hangony-patak, ugyanis vízgyűjtő területén az elmúlt 10 évben számos alkalommal esett hatalmas mennyiségű csapadék, legutóbb 2010-ben. A környék vízkárait a patakmeder rossz állapota is súlyosbította, hiszen a Hangony medre feltöltődött, iszapossá vált, benőtte a cserje, a nád és a sás, így már nem képes megfelelően elvezetni a csapadékvízet. A beruházás halaszthatatlanná vált, hiszen egy esetleges árvíz a korábbiaknál is nagyobb károkat okozna az ózdi polgároknak.

A fejlesztésnek köszönhetően a jövőben megújul a patak alsó 12,3 km-es szakasza, melyből mintegy 5,5 km Ózd belterületére esik. A patak teljes szakaszán a bozótok és cserjék kiirtásra kerültek, a medret előzetesen tisztították, majd teljeskörűen felújították, valamint újra cserélték az elhasználódott műtárgyakat. A beruházás részeként a mederben lévő gyaloghidat professzinálisan lebontották és eltávolították, ami sokszor akadályozta a víz lefolyását és új hidat emeltek helyette.

A „Hangony-patak rekonstrukciója a torkolattól Ózd város felső végig” című és ÉMOP-3.2.1/D-09-2010-0005 számú projekt várhatóan októberben fejeződik be. Biztosítva ezzel, hogy hosszútávon garantálható legyen a környék árvízvédelme és megőrizhető a környezet ökológiai egyensúlya.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!