BOON - Legfontosabb

2015.09.17. 18:42

Megkezdődött a Brave Warrior 2015 hadgyakorlat Győrben

Győr, 2015. szeptember 17., csütörtök (MTI) - Megkezdődött a Brave Warrior 2015 elnevezésű hadgyakorlat, amely október 21-ig tart. A NATO-gyakorlatsorozat részeként csütörtök délelőtt magyar és amerikai katonák keltek át a Mosoni-Duna egyik győri szakaszán.

Győr, 2015. szeptember 17., csütörtök (MTI) - Megkezdődött a Brave Warrior 2015 elnevezésű hadgyakorlat, amely október 21-ig tart. A NATO-gyakorlatsorozat részeként csütörtök délelőtt magyar és amerikai katonák keltek át a Mosoni-Duna egyik győri szakaszán.

A gyakorlatot megtekintette Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára és Timothy J. Daugherty dandártábornok, az amerikai 4. Lövészhadosztály parancsnokhelyettese.

A bemutató után Vargha Tamás arra emlékeztetett: az elmúlt 16 évben, amióta Magyarország a NATO tagja, sok közös gyakorlaton vettek már részt a magyar katonák, akik mindent megtettek azért, hogy a képességeiket fejlesszék.

Úgy fogalmazott: ahogy a katonai járművek sorban áthaladtak a mobil hídon a Mosoni-Dunán, képletesen Magyarország is átlépett egy folyón, mert a hadgyakorlatot magyar tábornok vezényelte.

Értékelése végén megköszönte a magyar katonáknak az elmúlt időszakban tett szolgálataikat. Közölte, a katonák a családjuktól távol, az erejüket megfeszítve dolgoztak nemcsak a gyakorlaton, annak előkészítésén, hanem az ország déli határának megvédésén is.

Colleen Bell azt mondta, hogy Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok között fontos és szoros a biztonsági együttműködés, és Magyarország erős, megbízható és lelkes partnernek bizonyult a mostani együttműködésben.

A nagykövet rendkívül fontos mozzanatként értékelte a hadgyakorlatot. Úgy fogalmazott, hogy a NATO a béke, a biztonság és a stabilitás terén példás szerepet tölt be, és ennek a sikeres szövetségnek a munkáját folytatni kell.

Timothy J. Daugherty dandártábornok - aki maga is részt vett a gyakorlaton - elmondta: az, hogy a katonák egy pontosan meghatározott időben együtt dolgoznak, annak a képességnek a bizonyítéka, amelyet a katonák és az országok a NATO-együttműködésben szereztek.


Colleen Bell amerikai nagykövet (b3) és Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (b4) egy mobil kompon állva figyeli az október 21-ig tartó Brave Warrior 2015 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat keretében tartott átkelési gyakorlatot a Mosoni-Dunán, Győr határában 2015. szeptember 17-én. | MTI Fotó: Krizsán Csaba


A csütörtök délelőtt tartott bemutató során a magyar és az amerikai katonák együtt keltek át a Mosoni-Duna egyik győri szakaszán. A terület egy része a HM gyakorlótere, egy része a győri önkormányzaté.

A magyar katonák, miután biztosították a folyó két partját, befejezték az építését egy úgynevezett pontonhídnak, amelyen később hat szakaszban összesen ötven, amerikai katonákkal teli katonai jármű, köztük Stryker típusú harcjárművek keltek át. A művelet biztosításaként a légteret Gripenek biztosították.

A gyakorlattal egy időben a péri repülőtéren az amerikai 173. Légimozgékonyságú Dandár és a HM 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj ejtőernyősei C-17-es Globemaster szállítógépekből ugrottak ki.

A Magyarországon csütörtökön elkezdődött hadgyakorlat október 21-ig tart, a hat hét alatt Győr térsége után Újmajor és Várpalota térségében tartanak közös kiképzést és harcászati gyakorlatokat.

A harcászati gyakorlaton összesen - de nem egy időben - hat nemzet több mint 1200 katonája vesz részt Magyarországon. A legnagyobb létszámban - mintegy ötszázan - az Európában állomásozó amerikai haderő alegységeitől érkeztek katonák.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!