Jegyzet

2022.01.18. 11:31

Porban

Bacsó István jegyzete.

Bacsó István

Bacsó István

Forrás: ÉM

A világunk poros. Mindig az volt. Ez a természetes állapot. Valamennyi koszt meg is kell ennünk ahhoz, hogy az immunrendszerünk megfelelően védjen minket. A túl steril életvitel káros is lehet. Orvosok szerint minden megfázás, minden átvészelt betegség és leküzdött fertőzés vagy találkozás a föld porával, a virágok pollenjeivel egy-egy kis védőoltást jelent.

 

Az ember része a bioszférának, amellyel együtt élünk, és amelyhez minden sejtünkkel kapcsolódunk. Nem szabad tőle elszakadnunk. Ám a környezetünk meg is betegíthet. A túl sok káros anyag a levegőben, ételben, vízben az életünkre tör. Szó szerint. Csak a légszennyezés évente több mint hétmillió ember halálát okozza világszerte, ebből ­legalább ötvenezret Európában. És súlyos betegségek egész sorát. Tüdő, szív, szem...

 

Miskolci adat nincs, egyre több szmogriadó viszont annál inkább. A térségünk megbetegedési statisztikái beszédesek. Füstben, szálló porban élünk, szinte már szezonja van a riasztásoknak. Most éppen vége egynek, fúj a szél. Nincsen más reményünk, csak a szél? Nem túl biztató.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!