Jegyzet

2022.01.22. 16:01

Bartók mínusz

Nem vagyok nagy operarajongó, ezt le kell szögeznem.

Petri Nóra

Fiatalabb koromban ugyan olvastam Tótfalusi István Operamesék című könyvét, a gyerekkórusban pedig énekeltem Bartók-kórusműveket, mégsem lettem autóban áriát hallgató ember.

 

De amikor először láttam Miskolcon „A kékszakállú herceg várát”, Bartók egyfelvonásos operáját, akkor átértékeltem a gyermekkoromban még furcsának érzett dallamvezetést, összhangzást. Katartikus volt! 

 

Egyszer Kocsis Zoltánnal volt szerencsém Bartókról beszélgetni. Magam tapasztalatából is kiindulva arról kérdeztem, hogy értette-e egykori közönsége Bartókot, a bartóki hangzást? A híres karmester erre egyszerűen válaszolt: a zsenialitásnak az a lényege, hogy csak később értik meg. 

 

Én azonban még most sem értem, hogy miért lett vége ilyen végérvényesen és bántón az operafesztiválnak. Egy évvel ezelőtt Kesselyák Gergely fesztiváligazgató sem értette, hogy miért a sajtóból kell értesülnie erről. 

 

Lehetne itt valami csattanó, de ez egy nekrológ. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!