Jegyzet

2021.12.21. 07:02

Megújuló

A Nemzetközi Energiaügynökség egy új tanulmányának – mely alapján 2050-re elérhetővé válna a sokszor hivatkozott klímasemlegesség – több mint 400 javaslata között szerepel többek között, hogy ne lehessen gázkazánokat értékesíteni 2025-től.

Pap Gyula

Fotó: edited by Costin D

A Nemzetközi Energiaügynökség egy új tanulmányának – mely alapján 2050-re elérhetővé válna a sokszor hivatkozott klímasemlegesség – több mint 400 javaslata között szerepel többek között, hogy ne lehessen gázkazánokat értékesíteni 2025-től. Fontosnak jelzett elem az is, hogy nem szabad majd új belső égésű motorral működő autókat értékesíteni, igényes cél, hogy a globális villamosenergiaszektornak el kell érnie a zéró kibocsátást, 2050-re pedig a villamosenergiatermelés 90 százalékát a megújulóknak kellene adniuk, míg a maradékot az atomerőműveknek.

 

A háztartások jelentős részében a fűtés-/melegvíz-szolgáltatást biztosító gázkazánok elterjedtségük miatt nem könnyen helyettesíthetőek, ám a szakemberek által is javasolt hőszivattyús technológia továbbfejlesztése gazdaságossági oldalról is segíthetné a klímacél megvalósulását.

 

Sokan hisznek benne, hogy nem feltétlenül tartozik az álomkategóriába hosszú távon a környezet- és pénztárcabarát megoldások összekapcsolása. A 2050-et meglátjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!