jegyzet

2021.10.12. 09:02

Toborzó

„Hej, élet, be gyöngy élet. Ennél szebb sem lehet. Csak az jöjjön katonának, aki ilyet szeret” – hangzik az ismert toborzónóta a Háry Jánosból.

Pap Gyula

Forrás: ÉM

A könnyen eldönthető kérdést gyakran teszik fel mostanság is a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlése óta az egyre fontosabb szereppel felruházott állomány feltöltését célozva. A harci feladatokon kívül számos civil fronton is számítanak a katonák helytállására.

Maga a toborzás fogalom aztán átvándorolt a köznyelvbe, olyan tevékenységek együttesére használják, amelyek egy szervezet igényeinek megfelelő munkaerő biztosítására irányulnak. Három fontos része van, az elsőben a foglalkoztató eljuttatja üzenetét mindazokhoz, akik potenciálisan szóba jöhetnek, a másik, amikor az üzenet felkelti egyesek érdeklődését, végül a felek egy alkufolyamat keretében megkísérelnek megegyezésre jutni. Számos juttatás, szabályos „életpályamodell” várja a leendő katonákat, és ma is igaz a mondás: csak az menjen katonának, aki ilyet szeret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!