Jegyzet

2021.10.07. 07:02

Levegőt

Téli hónapokban, amikor ködös időjárás van napokig, bizony gyakran előfordul, hogy az embernek az utcára kilépni sincs kedve.

Horváth Imre

Fotó: ÉM Archívum

Ennek pedig csak részben a pocsék időjárás az oka, van egy másik kellemetlen dolog is. Kriminálissá válik a levegő minősége. Büdös van, marja, kaparja az ember torkát, csípi a szemét, és szinte a zsigereinkben érezzük, hogy a szervezetünk tiltakozik a beszippantott levegő ellen. Ebben pedig nagy különbség nincs a város és a vidék között, míg a városokban inkább közlekedés miatti a füst, addig vidéken jobbára a fűtés miatt ül meg, és kínozza az embert.

Ilyenkor alig várjuk, hogy jöjjön egy nagy szél, vigye el a ködöt, füstöt, és tisztítsa ki egy kicsit a levegőt. Az elmúlt években pedig egyre több ilyen nap van. A Sajó völgyében meghaladta a 35-öt azon napok száma egy évben, amikor egészségre káros volt a levegő. Nem kérdéses tehát, hogy ezzel kapcsolatban lépni kellene, ez ugyanis már nem a jövő vagy a holnap, hanem a ma problémája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!