jegyzet

2021.08.10. 11:33

Verseny

„Mennyi az annyi?” Illetlen kérdés, ha valakinek a fizetését tudakoljuk. A kitérő válasz szinte borítékolható.

Méhes László

Méhes László

Fotó: Vajda János

Mert mi is a mennyi, és mennyit is ér az annyi? Igények és lehetőségek, no meg képzettség szerint is változóak az elvárások. Más zsebében azonban nem szokás kotorászni.

Úgy tűnik, alapszabálya ez a magyar „bérillemtannak” is: a szabadpiacon a munkáltatók legtöbbször igyekeznek titkolni az álláshirdetésekben, mit tudnak vagy akarnak fizetni a munkavállalóknak. Régi beidegződés ez, hiszen ha nyílt kártyákkal játszanak, az korlátozná pozícióikat a bértárgyalásokon. Ráadásul a konkurencia is látná, mit kínálnak, ez pedig versenyhelyzetben hátrányt jelenthet.

Szlovákiában ez három éve másként van. Ott 2018 májusától kötelező minden egyes álláshirdetésnél feltüntetni a bruttó alapbért. Ha a feleannyi munkavállalóval dolgozó szlovák piac ennek GDP-ben mérve sem látta igazán hátrányát, talán a magyarnak is meg kellene lépnie. Hogy felismerik-e a munkaadók, hogy a közösségi portálok nyilvánossága mellett a bérezési stratégiákat is csak ideig-óráig lehet titokban tartani, én nem tudom…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!