Jegyzet

2021.08.06. 11:32

Dilemmázás

Évekig jellemző volt: a felsőoktatásban tanulók családjai kimatekozták – főként a fővárosi, nagyságrenddel magasabb bérleti díjak mellett –, hogy ingatlanvásárlásba fognak.

Pap Gyula

Forrás: ÉM-Archívum

Hiszen az albérleti díj összege jó esetben fedezte az lakásvásárlásra – ötven százalék önrész mellett – felvett kölcsönt. Az elmúlt két évben elszabadult ingatlanárak miatt azonban megtorpant ez a folyamat. Megnőtt a fedezeti időtáv: a korábbinál hosszabb idő alatt térül meg egy lakás vásárlása a bérléshez képest. A gazdaságossági mutató javítható ugyan például egy kétszobás ingatlan esetében az egyik szoba kiadásával, de megfontolásra késztethetnek a jelenlegi folyamatok.

A vidéki városokban természetesen másképp alakulnak ezek az idősávok a lakás­árak és a bérleti lehetőségek szerényebb színvonalához igazítva. Nagy kérdés, mi lesz a további sorsa az ingatlannak, esetleg a végzett hallgató a fővárosban kap munkát és itt folytatja életét, vagy értékesítés esetén milyen lesz a piaci helyzet. Ez utóbbi miatt talán nem kell aggódni. A trendeket figyelembe véve nagyot bukni nem lehet, ha figyeltünk, hogy az ingatlant jól ki lehessen adni, vagy eladás esetén megtartsa az értékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!