Jegyzet

2021.07.22. 20:00

Kérdések

A hajléktalanság összetett, bonyolult, soktényezős kérdés és probléma, amelyben több a kérdés, mint a helyes válasz és megoldás, ám közvetve vagy közvetlenül mindannyiunk életét érinti, mindannyiunk mindennapjaiban megjelenik.

Balogh Csilla

20210721 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Portré: Balogh Csilla az Észak-Magyarország újságírója.

Fotó: Bujdos Tibor

De vajon ki hibáztatható érte? A hajléktalan? A társadalom? Kinek van igaza? Annak, aki a hajléktalanokat okolja azért, mert ilyen helyzetbe kerültek, vagy annak, aki felmenti őket?

Hozhat-e megoldást vagy változást egymás hibáztatása? Vajon képesek vagyunk-e megérteni mások egyedi élettörténetét és az egyedi helyzetekre egyedi megoldásokat találni? Tudunk-e jól segíteni?

Vajon jutnak-e megfelelő ellátáshoz a legtöbb problémával küzdő hajléktalanok? Megfelelőek-e a jelenleg működő intézmények, hogy a legnehezebb sorsú embereken segíteni tudjanak?

Nehéz és komoly vitákat kiváltó kérdések. Egy biztos, ahogy a hajléktalanság ügye mindannyiunké, úgy a megoldásnak is közös ügyünknek kell lennie, s abban talán egyetérthetünk, hogy az emberhez méltó lakhatáshoz és körülményekhez mindenkinek joga van. Az utca pedig egy embernek sem méltó hajléka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!