jegyzet

2021.07.08. 07:05

Kartell

Szaniszló Bálint

Fotó: Edited By Alex

A kartell konkurens (versenytárs) vállalatok írásbeli vagy szóbeli megállapodása az egymás közti verseny korlátozására. Célja, hogy a részt vevő cégek magasabb árakat és profitot érhessenek el.

Ha valaki bemegy egy zöldség-gyümölcs piacra, tapasztalhatja, hogy egy adott áru ára szinte valamennyi árusnál nagyjából azonos. Ha ez az ár a tűrésküszöbnél magasabb, akkor hajlamosak vagyunk azt emlegetni, hogy az árusok megegyeztek egymással, hogy senki sem adja olcsóbban, drágábban meg miért adná... A hozzáértőbbek rögtön a fentebb emlegetett árkartellről beszélnek, azaz arról, hogy az árusok előre megegyeztek a termékek árában. Nyilván ezen a ponton a történet átcsap büntetőjogi területre, ahol a bizonyításnak kiemelt szerepe van. Úgy, ahogy az építőanyagok esetében, amelyeknek az ára az utóbbi hetekben, hónapokban Magyarországon az egekbe szökött. És ez érvényes valamennyi „árusra”, azaz a suttogó propaganda árkartellről beszél. Immár a szakemberek feladata bizonyítani, hogy az állítás helyes-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!