Jegyzet

2021.02.03. 13:02

Kór, kár

Járványok szorítják a borsodi vadásztársaságokat.

Méhes László

Forrás: ÉM

Fotó: Vajda János

Második éve tizedeli a vaddisznóállományt az afrikai sertéspestis, a tavasszal kitört koronavírus-járvány pedig a jól fizető bérvadászok számát apasztotta szinte a nullára. Ez utóbbira belátható közelségben van a gyógyír: készülnek a vakcinák, amik gátat szabnak a járvány terjedésének, és visszatérhetnek a fizetővendégek az erdőkbe is.

Nem ennyire egyszerű azonban az országról országra terjedő sertéspestis felszámolása a vadállományban. A kór maga a biológiai fegyver: a házi sertésekre átterjedve tömeges elhullást okoz. Zavart az élelmiszerláncban, kárt a gazdaságban. A témát ezért nagy-nagy óvatossággal kezelik az állategészségügyi hatóságok.

Az időszakonként visszatérő, majd eltűnő pestisjárvány leküzdésére mostanra megszületett az európai szintű gyógymód: a 2024–25-ös vadászati idény végére jelentősen csökkenteni kell a potenciális vírushordozók számát. Borsod-Abaúj-Zemplénben például megfeleződik az állomány.

Vaddisznóhajtások biztosan lesznek majd, de hogy egy évben mennyi, én nem tudom...

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!