jegyzet

2021.01.29. 11:31

Átlag

„Aki árt mond, mondjon bért is...”

Méhes László

Forrás: ÉM

Fotó: Vajda János

Hofi Géza humorista ezzel a szójátékkal érzékeltette a múlt század 70-es éveinek magyarországi tervgazdaságát, amikor a január 1-jék mindig áremelkedést hoztak, az azonos munkakörben dolgozók pedig ugyanannyit kerestek. Utóbbi persze nem volt igaz, de az egyenlő munkáért egyenlő bért hirdető politikai szemfényvesztésnek mindenki hinni akart. Nagy meglepetést hozott viszont a rendszerváltozás. Az egyik napról a másikra felszabadult munkaerő-túlkínálat befagyasztotta a béreket. Harminc évvel ezelőtt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is mélyről indult a felzárkózás, miközben tízezerszámra hagyták el szülőföldjüket a családfenntartók és a fiatalok.

Az adóhivatal 2019-es adatai szerint az észak-keleti térségben továbbra is a legalacsonyabbak a munkabérek. A statisztikában benne vannak a milliókat keresők mellett a pár tízezer forintból élők, az átlag így nettó 172 ezer forint, ami nem igazán állítja meg a jobb fizetés reményében távozókat. Az önérdek kényszeríti ki ezért a vállalkozásoktól, hogy a munkaerő megtartására koncentráljanak, hiszen a hazai „pálya” hasonló anyagi feltételek mellett mégiscsak vonzóbb a munkavállalók számára, mint az ugrás az ismeretlenbe. Akad cég, aminek ez már bejött. De hogy az északi átlagbérszínvonal mikorra érheti utol a nyugatit, én nem tudom…

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/atlagberben-a-rangsor-vege-fele-kullog-a-megye-5152207/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!