jegyzet

2020.11.02. 11:32

Búcsú nélkül

Minden emberi közösségnek van halottkultusza a szakemberek szerint, mert anélkül elvész a folytonosság az előző generációk hagyatéka és a most munkálkodók között.

Detzky Anna

A 21. században mégis azzal találkozhatunk, hogy a halottak búcsúztatása egyre jobban kiüresedik. A jelenlegi társadalmi berendezkedés sokszor nem teszi lehetővé, hogy időseink családi körben távozzanak az életből – kórházban vagy hospice-ban töltik végnapjaikat, ahol idegenek gondoskodnak róluk. Az elhunytak és a gyász körüli szokások, rítusok is lassan elveszítik jelentőségüket.

Néhányan már azt sem igénylik, hogy sírhelyet, urnát biztosítsanak halottaiknak, így teljesen elvész a hosszú távú emlékezés lehetősége. Ebbe tört be most a koronavírus-járvány, közel hozva a halál szelét mindannyiunkhoz. Ami eddig talán nem volt fontos, most hirtelen hangsúlyossá vált. Embertelen lett a gyász így, hogy sokszor még utoljára sem vehetünk személyes búcsút hozzátartozóinktól.

Detzky Anna

(A borítóképen: Detzky Anna, a jegyzet szerzője)

Kapcsolódó cikk:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!