jegyzet

2020.10.16. 08:24

Áradás

Éppen egy hónapja volt tíz éve, hogy megyénk egy részét elborította a víz, és az elmúlt évtizedek legnagyobb áradásával kellett szembenéznie az itt élőknek.

Horváth Imre

Horvát Imre

Fotó: Kozma István

Aki csak a televízióban látta a vízben álló házakat, az „elúszott” értékeket, a védekezésben elcsigázott embereket és az elkeseredés könnyeit, az sem felejti el a 2010-es nagy árvizet. Nem csoda, hogy ha – mint éppen most – megemelkednek a folyók vízszintjei, és a híradásokban elhangzik az áradás szó, sokaknak rándul össze a gyomra. Még akkor is, ha a mostani vízszintek nem közelítik meg az akkoriakat és még annak tükrében is, hogy az eltelt években számtalan árvízvédelmi beruházás valósult meg, amelyeknek köszönhetően ma már sokkal nyugodtabban alhatunk, mint tíz évvel ezelőtt. Az egyébként éltető és hatalmas értékünket jelentő víz azonban akkor megtanított minket arra, hogy természeti katasztrófák nemcsak tőlünk távol lehetnek, hanem éppen nálunk is. Ettől még nem kell félelemben élni, de azért nem árt, ha résen vagyunk.

Horváth Imre

(A borítóképen: Horváth Imre, a jegyzet szerzője)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!