jegyzet

2020.06.09. 14:00

Kezedben fegyver

„Kezedben fegyver, lábadon csizma, nem így volt álmaidba” – énekelte az Edda A torony című dalában, és normál esetben a fegyvert nem is képzeljük el másképp, mint egy katona vagy egy rendőr kezében.

Horváth Imre

Horvát Imre

Fotó: Kozma István

Persze amióta léteznek lőfegyverek – vagy bármilyen fegyverek –, azóta azokkal bűncselekményeket is követnek el. De hazánkban azért még nincs olyan „beágyazottsága” a lőfegyvernek, hogy ne kapjuk fel a fejünket még ma is a lövöldözés szóra. Ennek megfelelően váltott ki nagy érdeklődést és döbbenetet a péntek esti, miskolci eset is. Az, hogy egy gumilövedékes pisztolyt használtak, még nem kisebbíti az eset durvaságát, hiszen közelről, arcon lőtték vele a 72 éves idős asszonyt.

Nincs azzal alapvetően baj, ha engedély nélkül juthatunk önvédelmi vagy sport célra használható, kis erejű, „fegyvernek látszó” tárgyhoz. A baj itt is – mint a harci fajtáknak kikiáltott kutyafajták esetén – az emberi hozzáállással, az emberrel akad. Akinek a kezében a fegyver ilyen célból van...

Horváth Imre

(A borítóképen: Horváth Imre, a jegyzet szerzője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!