BOON - Jegyzet

2017.08.20. 14:44

Várakozás

<em>Egyelőre úgy tűnik, jó termés ígérkezik szőlőből. Ennek Tokaj-Hegyalján sokan örülnek, több ezer család megélhetését biztosítja részben vagy egészben a szőlő akár szőlészként, akár borászként, akár szőlőmunkásként.</em> <strong>Bánhegyi Gábor jegyzete.</strong>

Egyelőre úgy tűnik, jó termés ígérkezik szőlőből. Ennek Tokaj-Hegyalján sokan örülnek, több ezer család megélhetését biztosítja részben vagy egészben a szőlő akár szőlészként, akár borászként, akár szőlőmunkásként. Bánhegyi Gábor jegyzete.

Ami nem mindegy Tokaj környékén, hogy mikor indul el az aszúsodás. Mert hiába a magas cukortartalom, ha nem jönnek szeptember környékén a csapadékos napok, a párás hajnalok, mert a botrytis cinerea nevű gomba (ami a világ minden más területén átok) nem tudja kifejteni áldásos hatását és nem lesz elegendő aszú.

Mert azért bármennyire is a furmint felé igyekszik eltolódni a borvidék egy része, száraz borokkal is gazdagítva a tokaji borvidéki kínálatot, még mindig a Borok királya, a királyok bora néven elhíresült aszú az, amelyről Tokaj-Hegyalja leginkább megismerszik.

Egyelőre csak a tűzforró nappalok, az időnkénti heves zivatarok látszanak és az – akármennyire hiszünk a globális felmelegedésben, vagy tagadjuk azt –, a klíma körülöttünk észrevehetően változik és a szakemberek szerint ez már nem is nagyon fog egy darabig visszatérni a korábbi évtizedekben megszokotthoz.

Ha pedig megváltozik a mikroklíma, az hatással lehet a tokaji borvidékre is. Erre pedig nem igazán várnak a helyiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!