BOON - Jegyzet

2017.08.07. 18:14

Atom és biztonság

A világnak új irányt adó hirosimai és nagaszaki atombomba-támadás évfordulója tájt rendre felvetődik annak a kérdése, szükség van-e a világnak atomfegyverekre?<em> Szaniszló Bálint írása.</em>

A világnak új irányt adó hirosimai és nagaszaki atombomba-támadás évfordulója tájt rendre felvetődik annak a kérdése, szükség van-e a világnak atomfegyverekre? Szaniszló Bálint írása.

Kapásból azt lehet rá válaszolni, hogy nem, mert éppen elég volt afféle bemutatónak a két említett attak, amely tízezrek életét követelte. Azóta ráadásul korszerűsödtek az atomtöltetek, így végeredményben felmérhetetlen a lehetséges pusztítás. Szakértők szerint jelenleg összesen 23 ezer atomfegyver van különböző országokban, és töredékükkel gond nélkül el lehetne pusztítani a világot. Ez a veszély újra csak a kapásból adandó választ generálja, az elutasító választ.

Júliusban körvonalazódott egy, az atomfegyverek betiltását célzó nemzetközi egyezmény, amelyhez – ugye nem meglepő – épp azok az országok nem csatlakoztak, amelyek képesek ilyen fegyvert előállítani. Hogy az észérvek és a humanizmus eszméje ürügyén miért nem lehet elérni, hogy ne legyenek végre atomfegyverek? A fenyegetés árnyékának fenntartása ugyanis amolyan aduász az atomhatalmak kezében. Nekünk meg marad a remény, hogy az indítógomb megbízható kezekben van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!