BOON - Jegyzet

2016.10.10. 09:39

Egy történet most véget ért

<em>Kíváncsi lennék, hogy a most tiltakozók közül hányan voltak előfizetők</em>. <strong>Kiss László jegyzete</strong>.

Kíváncsi lennék, hogy a most tiltakozók közül hányan voltak előfizetők. Kiss László jegyzete.

Lapot temetni nem könnyű soha, mert egy újság nem pusztán egy termék vagy valamely politikai nézet nyomtatott képviselője. Hanem közéleti kultúránk, sokszor közösségi tudásunk része. Minél több idő telik el alapítása óta, annál inkább a múltunk, az életünk egy része, és nagyon sok ember számára a civil életük integráns darabja is, akár írták a lapot, akár olvasták. Így van ez akkor is, ha mint minden közéleti lap esetén van aki kedveli, van aki kifejezetten nem, sőt indulatokat is kiválthat léte vagy nem léte. Minden újságírót megrendít egy ilyen esemény, még ha jobbról, ha balról nézi is: tessék elolvasni a Heti Válasz cikkét erről. Mert ha nem is értenek egyet sok mindenben, a munka a hivatás tisztelete azért létezik.

A Népszabadság története tipikusan magyar – azt is mondhatom, benne van kicsit sűrítve mindaz ami velünk történt az ötvenes évek óta. De hát valamikor egy okos ember azt mondta, hogy a sajtó az olyan, mint a tükör. Ha belenézünk, meglátjuk a kort, amiben élünk, és egy kicsit magunkat is. Ott van benne a pillanatnyi létünk és közelmúltunk minden erénye és hitványsága, eredménye és eredménytelensége. Nem véletlen, hogyha valaki képet akar nyerni egy korszakról, és ha akkor már volt sajtó, azt kezdi böngészni először.

Volt ebben a sztoriban minden. A pártállami, kádári múlt, az attól való szabadulás hol sikeres, hol sikertelen kísérletei, és megtetézve azzal, hogy minden országos nyomtatott, nem bulvár lap ma a létéért harcol a drasztikusan átalakuló olvasási szokások közepette. És kár lenne most a jelenlegi helyzetet kizárólag a mostani politikai kurzus nyakába varrni. Mert a Népszabadságért a mai baloldal tehetett volna a legtöbbet – nem most persze, hanem az utóbbi tizenöt–húsz évben, csakhogy nem tette. És persze azt is mondhatnánk nyugodtan,hogyha most lenne a Népszabadságnak százezer előfizetője, biztos nem kerül sor erre a lapstopra.

Rosszul hangzik, de sajnos el kell mondani: nagyon kíváncsi lennék, hogy a most tiltakozók közül hányan voltak előfizetők vagy rendszeres lapvásárlók? Ilyet nem illik ilyenkor megjegyezni, de ha valakinek fontos egy újság, tessék, fizesse elő. Azzal járul hozzá, hogy az fennmaradjon. Ha nem teszi, ezzel a döntést átengedi másoknak. Jó, persze, erre lehet mondani, hogy a neten is sokan olvasták. Ingyen. Azaz ott jelentős bevétel nem termelődik, hiába a sok látogató, nincs miből fedezni a költségeket. A magyar országos nyomtatott sajtó ugyanazzal küzd, mint a tengerentúli társai – csak itt nincs egy Jeff Bezos, aki az Amazon internetes milliárdjaival a zsebében megvette a Washington Postot és újraépíti, nem is sikertelenül.

Egyszóval a Népszabadság története nem olyan sztori, ami hirtelen vett rossz fordulatot. Sokkal inkább minden ez irányba mutatott már régen, legfeljebb ezen drámai, utolsó előtti felvonás pontos forgatókönyvét nem lehetett látni. Azért írom, hogy utolsó előtti, mert azért talán van arra remény, hogy újjászületik valami, hiszen folynak a tárgyalások. De azok már egy teljesen új történet kezdetét jelentik.


A Népszabadság eladásáról tárgyalt a lap főszerkesztője és a Mediaworks menedzsmentje

Budapest - Eredménytelen volt az egyeztetés a Népszabadság hétfői megjelenéséről a napilap főszerkesztője és a kiadó Mediaworks menedzsmentje között vasárnap, a munkatársak nem jutottak be a szerkesztőség budapesti, Bécsi úti épületébe. Az egyeztetéseket a felek a Népszabadság eladásáról folytatják.

Külföldi sajtó Magyarországról - Berlin, London

Berlin, London - A Népszabadság című politikai napilap kiadásának felfüggesztésével kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnaponként megjelenő konzervatív német lap.

 

A Népszabadság mellett tüntettek a Kossuth téren

Budapest - Népszabadság melletti szolidaritási demonstrációt tartottak szombat este Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren.

 

 

Gianni Pittella: a Népszabadság bezárása a magyar sajtószabadságot veszélyezteti

Brüsszel - A Népszabadság bezárása a magyar sajtószabadságot veszélyezteti, kiadását újra biztosítani kell - hangsúlyozta Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának (SD) vezetője az MTI brüsszeli irodájához eljuttatott nyilatkozatában szombaton.

A kormány gazdasági döntésként tekint a Népszabadság kiadásának felfüggesztésére

Budapest - A kormány kizárólag gazdasági döntésként tekint arra, hogy a Mediaworks kiadó szombattól felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő megjelentetését.

 

Felfüggesztik a Népszabadság kiadását

Budapest - A kiadó Mediaworks szombattól felfüggeszti a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig azért, hogy "valamennyi érintett ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni" - közölte a társaság szombaton az MTI-vel.

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!