BOON - Jegyzet

2016.09.02. 15:15

Védelem, önvédelem

<em>Az igazságszolgáltatás állandó problémája, hogy meddig is terjed az önvédelem lehetősége. Ki ne lenne képes akár ölni is mondjuk szerettei védelmében?</em> <strong>Szaniszló Bálint jegyzete</strong>.

Az igazságszolgáltatás állandó problémája, hogy meddig is terjed az önvédelem lehetősége. Ki ne lenne képes akár ölni is mondjuk szerettei védelmében? Szaniszló Bálint jegyzete.

A jogszabály-módosítások – némi túlzással persze – lehetővé teszik, hogy valaki lelője az ingatlanjába betolakodó tolvajt, rablót. A vita folyamatos és nem csillapuló az „önvédelem” kérdésében, amely a gyakorlatban az erkölcsöt veszi alapul.

Most a jól ismert történet, a potenciális tolvajok megbüntetése, elrettentése érdekében borába fagyállót keverő pincegazda bírósági ügye miatt jött elő újra a kérdés. Az eset minősítése még az ügyben résztvevő jogászok körében is elég szélsőségesen ítéltetett meg. Jelzi a helyzet súlyát, hogy az első fokon 7 év börtönt kapott gazda ítéletében enyhítése érdekében maga az ügyész fellebbezett, ez pedig nem olyan sűrűn fordul elő a jogtörténetben. Látható, hogy az önvédelem lehetőségeinek megítélése nem egyértelmű. A gyakorlat azt mutatja, hogyha egy borosgazda feljelentést tesz a rendőrségen, hogy tolvajok jártak a portáján, a nyomozóhatóság nem szakad szét az igyekezetben. Ezért születhet meg a gondolat, hogy „magad uram, ha szolgád nincs”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!