BOON - Jegyzet

2016.07.22. 15:08

Keresetek

<em>A minap egy társaság egyik tagja a nyugdíjakról szólva felhozta: unokahúga évekig gondozott Ausztriában egy öreg hölgyet, aki soha életében nem dolgozott, mégis, csupán elhunyt férje után kapott havi „öt-e-zer e-u-rót!!!” Ő úgy véli: nem is itt annyira kevés a bér, ott vannak nagyon elszállva.</em> <strong>Szalóczi Katalin jegyzete</strong>.

A minap egy társaság egyik tagja a nyugdíjakról szólva felhozta: unokahúga évekig gondozott Ausztriában egy öreg hölgyet, aki soha életében nem dolgozott, mégis, csupán elhunyt férje után kapott havi „öt-e-zer e-u-rót!!!” Ő úgy véli: nem is itt annyira kevés a bér, ott vannak nagyon elszállva. Szalóczi Katalin jegyzete.

Egy nagyvárosnyi magyar él már ausztriai munkából: júniusban elérte a 80 ezret (májusban még 75 ezer volt) az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma. Új történelmi rekord. Az osztrák társadalombiztosítási adatok szerint (írja a Privátbankár), egyik konkurens országból sem érkezett ennyi új munkavállaló.

Az ok alighanem mégsem csak abban keresendő, hogy odaát annyira jól megy: itthon annyira nem. Az említett özvegy havi járandósága „itthon” sokak éves nettó keresetének felel meg. Hiszen, bár vélhetően annak csak a töredékét kapta a gondozója, még így is megérte hátrahagynia családja jobblétéért szeretteit, szögre akasztania eredeti szakmáját. Az, hogy már Magyarországon is egyre több szektorban jelentkezik a munkaerőhiány, erősíti a Policy Agenda felmérésében szereplő vállalatvezetői véleményt: a gazdaság „felpörgetésének” egyik, talán legfontosabb eszköze az lehet, ha képes a kormány növelni a nettó béreket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!