BOON - Jegyzet

2016.03.18. 15:01

Tréfa

<em>Bocsánatot kérni a mindenkori politikai kultúra szürkületi zónája, egyébként sem bevett gyakorlat</em>. <strong>Bujdos Attila írása</strong>.

Bocsánatot kérni a mindenkori politikai kultúra szürkületi zónája, egyébként sem bevett gyakorlat. Bujdos Attila írása.

Vicces-e, ha az ország fővárosában több tízezer, ezzel egyetértő ember előtt követelik: Orbán Viktor és Áder János kérjen bocsánatot azoktól, akiket regnálásuk alatt megaláztak, különben országos munkabeszüntetésre lehet készülni.

Akik ott voltak március 15-én, akik látták a jelenetet, tudják, a szónok egészen biztosan nem tréfának szánta. A mondat a múltra és a jövőre is súlyos állításokat tartalmaz. Hogy ki és milyen érzésekkel élte meg az elmúlt hat évet, és milyen kilátásokat tartogat mindenki számára a jövő – az ilyesmivel egyébként sem szokás viccelni, ha csak nagyon kilátástalan helyzetekben nem. Például kínból. Bár olyankor már nem csak nevetgélnek.

Miért mondja akkor Orbán Viktor: „én úgy vettem, hogy ez egy tréfa. Olyan viccesen hangzott az egész”? Lehetett-e tényleg vicces hangzása a számára annak, ami eljutott belőle, hozzá?

Tény, bocsánatot kérni a mindenkori politikai kultúra szürkületi zónája, egyébként sem bevett gyakorlat – akár jogos, akár nem jogos ennek az elvárása. Megjegyzendő: ezt a mostani helyzetet alapvetően az hívta elő, hogy a kormányzat államosította a közoktatást. Annak ellenére, hogy sokan jó előre szóltak: ez és így nem lesz jó.

Mostanra kiderült: nem is lett jó, lényegében nincs érv, ami mellette szólna, hogy ezt és így kellene életben tartani. Az egész ágazatot, tanárostól, szülőstől, gyerekestől bizonytalan kimenetelű kísérletnek tette ki a kormányzat. A szakminiszter részéről megvolt a részleges beismerés, miszerint túltolták a biciklit, korrigálni kellene. Ez így együtt bizony értelmezhető úgy, hogy lenne miért és lenne kitől bocsánatot kérni.

Hetek óta megvolt az esély rá, hogy ezt szakmai ügyként kezelje a hatalom. Ehhez belátás kellett volna, túllépve a presztízsérdekeken: ha nyilvánvaló, hogy nem működik a rendszer, mi lehet fontosabb, mint kijavítani, vagy felülírni, azok közreműködésével, akik a leginkább értenek hozzá. Akik a leginkább képesek megmutatni, hol a baj. Ha nem ezt az utat választják, a hatalom biztosan tehet róla, de legalábbis részes benne, hogy az utcára kényszerül a tiltakozás. Ilyesmiért is lehetne bocsánatot kérni.

Viccelődni azon, amiben valakinek felelőssége van, és amiért mások készek az utcára menni, szintén nem vicces. Ezért is lehetne bocsánatot kérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!