BOON - Árvíz

2016.02.26. 15:28

3300 hektár őszi vetés víz alatt

Miskolc - A tízszeresére nőtt másfél hét alatt a belvízzel borított vetés­terület megyénkben.

Miskolc - A tízszeresére nőtt másfél hét alatt a belvízzel borított vetés­terület megyénkben.

Az elmúlt hetekben bőven kijutott az égi áldásból az egész országban, a leesett csapadék többszörösen meghaladja az ilyenkor szokásos átlagot. Országszerte majd’ 77 ezer hektárnyi területet borít belvíz, amiből a vetés- és szántóterületek nagysága meghaladja a 39 ezer hektárt.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapjának tájékoztatása szerint 12 vízügyi igazgatóság területén van összesen 54 szakaszon belvízvédelmi készültség. A legnagyobb elöntés a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság illetékességi területén van: több mint 22 ezer hektáron.

Jelentősen megnövekedett

Nem kímélte az eső megyénket sem, a Nemzeti Agrárkamara tájékoztatása szerint az elmúlt hét folyamán az esőzések hatására Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is jelentősen megnövekedett a belvízzel borított területek nagysága.

Az őszi vetések belvíz alá került területei a múlt hét óta 300 hektárról 3 300 hektárra növekedtek, ez a teljes őszi vetésterület (92 ezer hektár) több mint 3,5 százaléka. A 64 ezer hektáros őszibúza-vetésterületből 3 200 hektárt, a 17 ezer hektáros őszikáposztarepce-vetésterületből 100 hektárt, az 1 200 hektáros rozsvetésterületből pedig 50 hektárt borít belvíz.

A 147 ezer hektár szántóterületen 1 230, a 127 ezer hektár gyepterületen pedig 4 700 hektár a belvizes terület.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság pedig szerdán azt írta: az előrejelzések szerint a következő hat napban az ország területén 5–10 milliméternyi csapadék várható, így még tovább nőhet a víz alá kerülő területek nagysága.

- ÉM-HI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!