Berettyóújfalu hírei

2017.05.09. 15:54

Olykor több, mint két órát is kénytelenek várakozni az ártándi határátkelőn

Ártánd - Nem kommentálta a rendőrség a román belügyér szavait.

Ártánd - Nem kommentálta a rendőrség a román belügyér szavait.

Míg a nagyváradi ipari parkba ingázók olykor két órás, vagy azt meghaladó várakozási időről számoltak be Ártándnál a belépési oldalon, kollégánk múlt hét szerdán 47 perces időt mért, a rendőrség szerint pedig átlagosan 30-60 perc a várakozási idő. Ez azt jelenti, hogy ennél több, de kevesebb vesztege­lés is előfordul a forgalmas átkelőn – derül ki a hatóság érdeklődésünkre küldött válaszaiból. Létavértesnél jobb a helyzet: ott 10-25 perces jellemző várakozási időről írt a rendőrség. Mint arról beszámoltunk, a várakozási idő a szigorított határellenőrzés miatt növekedett jelentősen Magyarország schengeni határain.

…a várakozási idő csökkentése érdekében a rendőrség biztosítja a személyi és tárgyi feltételeket." Megyei RFK.

Ártándnál – ahogy az várható volt – húsvétot követően komoly sorok alakultak ki a belépési oldalon. A megyei rendőr-főkapitányság azt írta, az ünnep második napját követő kedden kellett a legtöbbet várni. Ekkor indultak vissza a Krisztus feltámadásának ünnepére hazautazó vendégmunkások Nyugat-Európába, s akik a legrosszabb időpontban (a késő délutáni csúcs idején) akartak Románia felől belépni Magyarország területére – és ezzel a schengeni-övezetbe –, három órát meghaladó várakozásra kényszerültek. Aznap este a teherforgalom is akadozott: nem kevesebb mint öt órás sor alakult ki, pedig teljes kapacitással dolgozott a határállomás. Létavértesnél húsvét első napján alakult ki a legjelentősebb várakozási idő: két órás volt a személyautók számára, s mint a rendőrség írta, az úgynevezett schengeni buszoknak fenntartott sávokban is gépkocsikat léptettek be.

Betartják a szabályokat

Megkérdeztük a rendőrséget a román belügyminiszter nyilatkozatát érintően is. Carmen Dan ugyanis a hosszú sorok kapcsán azt mondta, „maximálisan nyitottak, de a megoldás a határ másik oldalán (azaz a magyar félnél – a szerző) van, továbbá esetleg a bukaresti vezetésnél, ha még bővíteni akarja az átkelőket”. Mondatainak érdekes fényt adott több határon várakozó vélekedése is: a naponta ingázók vegzálásként élik meg a szigorú ellenőrzést, s azt mondták a Naplónak, azért halad befelé lassan a sor, mert a magyar oldalon nincs elég kapacitás. A román belügyér szavait a megyei rendőr-főkapitányság nem kommentálta. Azt viszont leszögezték, hogy a magyar fél maradéktalanul betartja a magyar–román közös határellenőrzésre vonatkozó szabályokat. Az ellenőrzés gyorsítása és a várakozási idő csökkentése érdekében a rendőrség biztosítja a személyi és tárgyi feltételeket, és ha kell, lehetővé teszik a határátkelőhely teljes áteresztő-képességének kihasználását – írták.

Az előző héten megírtuk, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a társ­szervekkel közösen fordult az európai uniós ügyekért felelős államtitkárhoz. Takács Szabolcs válaszlevelében arról tájékoztatta a kamarai vezetőket, hogy a kormány megtette az előkészületet azért, hogy az európai uniós és a tagállami szervek fél évre engedélyezzék az ingázók százait hátrányosan érintő ellenőrzés felfüggesztését a határszakaszon.

HBN–SZZSL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!