Friss hírek

2009.09.02. 12:05

Üdülõ kiszervezés - kinek érné meg?

<p>Az állami üdülõk tervezett bérbe adása helyett a már bezárt, leromlott állapotúak eladásából származó pénzzel kellene a meglévõket fenntartani a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) szerint. Az állami tulajdonú üdülõk eladásával a még meglévõ négy rendvédelmis üdülõ dolgozóinak állása és a rendvédelmi dolgozók üdülése kerülne veszélybe. A szakszervezet vezetõje szerint ráadásul ha az államnak veszteséges a dolgozók szabott áron történõ üdültetése, akkor vélhetõen az lesz az esetleges bérlõnek is.</p>

2000-ben az akkor megalakult Humán-Jövõ 2000 Kht. (ma már Humán-Jövõ nonprofit kft.) vette át a Központi Szolgáltatási Igazgatóság irányítása és a Miniszterelnöki Hivatal felügyelete mellett az összes állami üdülõvagyon mûködtetését. A cél az volt, hogy úgy vonják központi kezelésbe az üdülõket, hogy mindenki - a Honvédség, Vám- és Pénzügyõrség, az APEH és az akkor még létezõ Igazságügyi minisztérium és a Belügyminisztérium - dolgozói, késõbb pedig az újonnan alakult, üdülõvel nem rendelkezõ minisztériumok dolgozói is üdülhessenek - mondta Bárdos Judit, a szakszervezet fõtitkára.

A volt BM üdülõk nagy részét már bezárva kapták meg, állapotuk azóta romlott. Jelenleg 4-5 még mûködõ üdülõ létezik, ahol a rendvédelmi dolgozók nyaralhatnak - mondta a Független Hírügynökségnek Bárdos Judit. Információik szerint az üdülõket most bérbe adná az állam. Kérdéses azonban, hogy a szabott áru üdültetés miért érne meg bárkinek, ha ez most veszteséges. A hatósági ár és az elvárt nyereség közti különbséget a bérlõnek valahonnan meg kell kapnia, így érheti csak meg az üdülõk bérlése Bárdos Judit szerint. Példaként említette, hogy a Tolna megyében például a megyei rendõrség üdülõjét a szakszervezet üzemeltette, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ (MNV) viszont 26 milliós bérleti díjat kért tõlük, amit nem tudtak kitermelni. A bérleti díjat azért kérték, mert az üdülõ az államé volt.

A tervezett bérbeadással veszélybe kerül a rendvédelmi dolgozók üdülése és a még meglevõ komplexumok munkatársainak állása is - mondta a fõtitkár. A megoldás szerinte az lenne, ha eladnának a már bezárt üdülõkbõl valamennyit és a befolyt pénzbõl tartanák fenn, illetve fejlesztenék az üdülõket. Erre azonban a Humán-Jövõ Nonprofit Kft.-nek nincs lehetõsége, legfeljebb az MNV-nek, így kormányzati beavatkozásra lenne szükség - mondta Bárdos Judit. hozzátette: az üdülõkkel kapcsolatos tervekrõl még senki nem kérdezte meg a szakszervezeteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!