Avas hírei

2017.02.24. 13:14

Süllyed a ház az Avason, segítséget várnak a lakók, de hiába

Miskolc - Nagyobb esőzésnél bokáig áll a víz a Felsőruzsin körúti épület pincéjében.

Miskolc - Nagyobb esőzésnél bokáig áll a víz a Felsőruzsin körúti épület pincéjében.

Oldja meg az önkormányzati képviselő a képviselői alapjából a beruházást – ezt tanácsolta dr. Kriza Ákos polgármester két esetben is, amikor a Felsőruzsin körút 21. szám alatt lakók problémája szóba került. Egyszer a tavalyi közmeghallgatáson, akkor a lakók ismertették a problémát. Másodszor pedig a februári testületi ülésen, ahol a terület önkormányzati képviselője, Szilágyi Szabolcs (Jobbik) kért segítséget az ott élőknek. Az ellenzéki képviselő egészen pontosan módosító indítványt nyújtott be a költségvetéshez, kérve, hogy a közterületi vízelvezetéshez az önkormányzat különítsen el pénzt a büdzséből. Dr. Kriza Ákosnak erre volt az a válasza, hogy néhány évvel ezelőtt többszörösére emelték a képviselők keretét, így 12 millió forint lett, míg Debrecenben csupán 3 millió forint ez az összeg. „Ez a keret elég nagy lehetőségeket biztosít, egyeztessen a lakosokkal és tegye meg a fejlesztést a saját kerete terhére” – javasolta a városvezető.

12 millióba kerülne

– Nem várjuk el a területi képviselőnktől, hogy a fejlesztési alapja terhére végezze el ezt a beruházást – ezt már Sípos Károlyné, az egyik lakó mondta, akivel szerda dél­előtt a Felsőruzsin körút 21. szám előtt találkoztunk.

– Több mint négyezer család él a területen, az nem lehet, hogy a 12 millió forintos keretet csak ránk, egy bérházra költse el a képviselő.

Merthogy a beruházás körülbelül 12 millió forintba kerülne. 2013-ban ugyanis az önkormányzat készített egy tervet, ami körülbelül 11 millió forintos költségvetéssel számolt. Ezt a tervet még tavaly lehetett volna használni, az idén már nem, hiszen újra kellene engedélyeztetni, ami félmillió forint lenne, egy új terv elkészítése pedig közel egymillió. Szilágyi Szabolcs ezért szerette volna, ha már tavaly ad pénzt a város a beruházásra, de akkor is és az idén is leszavazták az erről szóló indítványát.

A lakók pedig egyre türelmetlenebbek, ami nem csoda, hiszen az épület süllyed, az ablakokat nem tudják zárni, hézag van az ablakkeret és a fal között. Sípos Károlyné és Krocsek Péter kedden a házuknál mutatták meg nekünk, hogy mi is a gondjuk. Az épület négy évtizeddel ezelőtt egy domb aljára épült, így a csapadékvíz, megfelelő közterületi elvezetés híján, a házukhoz folyik. Az épület falán jól látszik – még száraz időben is –, hogy csaknem 30 centiméteren szokott állni a víz. „Ez alig fél óra alatt beszivárog a pincékbe, ahol bokáig áll a víz” – mondták.

Videóra vették

A pincébe is lementünk, ahol látni, már salétromos a fal, a fémküszöbök kirohadtak, de ami a legveszélyesebb, a villanyóraszekrényből is ömlik a víz egy nagyobb esőzésnél.

Krocsek Péter videót is mutatott, amin éppen két slaggal próbálja kiszivattyúzni a vizet a pincéjéből. Nem sok sikerrel, mert a csapadék hömpölyög az ajtók alatt is, egy betondarabot pedig könnyűszerrel emel az ár, és spriccel alóla a víz.

A panaszos lakók úgy vélik, az önkormányzat feladata lenne, hogy megoldja ezt a problémát. „Igaz, hogy nálunk áll a víz, de közterületről ömlik be hozzánk. De az, hogy a város 2013-ban készített egy tervet, elismerte, ez a beruházás az ő dolguk. Ha a társasház miatt lenne ez az állapot, akkor már megcsináltattuk volna. De itt kisnyugdíjasok élnek, van, akinek csak 43 ezer forintos rokkantnyugdíja van” – sorolta Sípos Károlyné. Hozzátette: „Ez csaknem két évtizedes gond, de nemhogy javulna, csak romlik a helyzet. Ha nem történik semmi, a legvégsőkig elmegyünk. Hiába kérünk segítséget, nem kapunk. Miközben lassan életveszélyes a házunk.”

Magánberuházás vagy sem?

A helyszínen találkoztunk Szilágyi Szabolccsal is, aki elmondta, korábban, még a városi költségvetés elfogadása előtt kért egy időpontot a városvezetéstől, hogy egyeztessenek az ügyben. Javaslata az lett volna, állja a beruházás felét, ha a város melléteszi a másik felét. Illetve elmondta azt is, míg a polgármester azt javasolta neki, hogy képviselői alapból finanszírozza a fejlesztést, addig a jegyzői kabinettől kapott egy levelet, hogy ezt nem teheti meg, mert a beruházás magánterületet érintene.

A kérdés tehát az, hogy akkor ez most magánberuházás vagy sem. Ha igen, akkor miért készült terv 2013-ban?

Ha igen, akkor miért javasolta a városvezető, hogy képviselői alapból oldják meg?

Kérdéseinkkel természetesen megkerestük az önkormányzatot, de még nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!