Autó - Motor

2017.09.27. 11:13

Villogni nem tilos, de nem is tanácsos

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Jelezhetik-e egymásnak villogással az autósok, hogy traffipax mér a közelben?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Jelezhetik-e egymásnak villogással az autósok, hogy traffipax mér a közelben?

Amióta az „autós eszemet tudom”, él az az íratlan szokás, hogy az úton közlekedő társai iránt szolidaritást érző autós jelzi, ha a közelben sebességet mérnek a rendőrök. Ugyan ma már hivatalosan nem így nevezik ezeket az egyébként egyre okosabb berendezéseket, de az autós zsargonban megmaradt a traffipax elnevezés.

A jelzés egyik módja pedig az ujjal történő körkörös mozgás, a radarjelet imitálva, illetve az elterjedtebb és egyben vitatottabb villogás – hivatalosan távolsági fény szaggatott használata. Ez utóbbi használata állandó vitatéma az autósok és a közlekedési hatóság körében egyaránt. Már ebből is érezhető, hogy nem fogalmaznak egyértelműen ebben a tekintetben a jogszabályok. Hivatalos állásfoglalást a legutóbbi időkig nem nagyon találtunk a kérdésben.

Idézzük a rendeletet:

„Tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni, valamint az ellenőrzés eredményét befolyásolni, ide nem értve az ellenőrzést előre jelző eszközök használatát.”

Joghézag is, meg nem is

Ennek nyomán tett fel kérdéseket a rendőrségnek a hvg.hu azt firtatva, a villogás tekinthető-e az ellen­őrzést befolyásoló, illetve előre jelző eszköznek. A rend­őrség válasza szerint: mivel „a villogástól függetlenül, az ellenőrző berendezés képes a mellette elhaladó jármű haladási sebességét a valóságnak megfelelően megállapítani, a jelzés pedig a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését nem akadályozza vagy zavarja, illetve az ellenőrzés eredményét nem befolyásolja”.

Tehát ebből az szűrhető le, hogy a villogás nem tekinthető az ellenőrzést magát befolyásoló eszköznek.

Mindezek ellenére vigyázni kell a villogással, mert más kontextusban büntethető tevékenység. A közúti rendelkezések egységes szabályozása, azaz a KRESZ szerint a villogás akkor jogsértő, ha azzal a többi autóst elvakítjuk. Amennyiben a rendőr ezt észreveszi, akkor a körülmények alapján dönthet úgy, hogy a villogás elvakította a többi autóst, és büntetést szab ki. A helyszíni bírság akár 15 ezer forint is lehet, feljelentéses bírságolás esetén akár 30 ezerre is emelkedhet az összeg a hatályos tarifatáblázat szerint.

Megkérdeztünk autósokat, mit gondolnak minderről. Kilétüket érthetően nem vállalva egyöntetűen azt mondták, hogy – ha módjukban áll – szokták jelezni a szembejövő autóstársaiknak, hogy traffipax van a közelben. Általában a villogtatást használják, mert az egyszerűbb és láthatóbb. Mint mondják, szükség is van erre, mert egyre több a sebességmérés és egyre érzékenyebbek, távollátóbbak a sebességmérő berendezések.

A jogszabály nem tiltja

A közúti közlekedés szabályairól 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közlekedésben résztvevőkre vonatkozó általános rendelkezésekről szóló 3. §-ának 3) bekezdése szerint: „Tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni, valamint az ellenőrzés eredményét befolyásolni, ide nem értve az ellenőrzést előre jelző eszközök használatát.”

A villogás önmagában nem befolyásolja az ellenőrzés – esetünkben a sebesség-ellenőrző berendezés – működését, tehát nem tekinthető tiltott tevékenységnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!