Autó - Motor

2016.08.06. 08:36

Öregek, de nem vének - veterán járművek találkoztak Diósgyőrben

Miskolc - Először rendezték meg a veterán járművek találkozóját Diósgyőrben – remélhetőleg nem utoljára.

Miskolc - Először rendezték meg a veterán járművek találkozóját Diósgyőrben – remélhetőleg nem utoljára.

A háromnapos rendezvény első napján, péntek délután, már türelmetlenül várja a kapunyitást a diósgyőri iskola előtt Molnár Levente (7) és nagypapája (68). Az unokát lefoglalja egy amerikai álomautó, az elsötétített ablakokon keresztül próbálja megszámolni, hány személyes. A nagypapa eközben meglátja élete első autóját megidéző Trabantot.

Három napja egyfolytában hordjuk az autókat, motorokat." Sebe Tamás

Feltoluló emlékek

– Jogosítványt tizennyolc éves koromban szereztem, s a seregnél gépkocsivezetőként szolgáltam két évig, de csak harmincévesen jutottam oda, hogy megvegyem az első sajátot, használtan. A második egy új Trabi volt, aztán egy Skoda, egy Lada, majd egy Opel következett. Az unokámnak szerveztem ezt a programot, de engem is érdekel, sok emléket megidéz, amely a fiatalkoromhoz kapcsolódik. Akkoriban sem volt minden szép, de a fiatalságom mindig szép emlék – mondja. Visszaidézi: annak idején a Trabanttal eljutott Münchenig, illetve a Csángóföldig.

– Kényelmetlen volt, de sosem hagyott cserben, remekül szolgált. Amikor Ausztriában jártam vele ’85-ben, egy benzinkutas úgy megcsodálta, hogy kellemetlenül éreztem miatta magam.

Maga „műti”

Bezzeg büszke a régi autóira – Volgától a Zaporozsecig – most Kocsis Attila, aki 11-et sorakoztatott fel a kiállításon. Ismerős lévén nem egyszer láttam már könyékig olajosan szerelés közben. Aki nem ismerné, dehogy gondolná róla „ilyen állapotában”, hogy sebész! A kedvünkért még a rendőrségi Mocskvics szirénáját is beindítja. Jót mulatok az ablakába ragasztott matricán: „Száguldunk és vétünk”. No ‘iszen, ezzel a veteránnal száguldani! A főorvos kikéri maguknak:

– Százharminccal még jók voltunk!

Érdekel, milyen autóval közlekedik mostanában. Kiderül: egy új, dél-koreai, kevéssé emlegetett márkával.

Szembetűnően „jól áll” a régi autókhoz egy érdekesen öltözött fiatalember.

Passzoltak egymáshoz

Régner András (18) Hegyeshalomról érkezett, a családdal Tapolcán nyaralnak, nem akarták kihagyni ezt az utolsó napi programot. A fiatalember gyermekkorától úgymond a ’20-as években él, ebben a stílusban öltözködik, a Chaplin-filmek bolondja. Girardi szalmakalapját Amerikából rendelte, a zsakettjét Párizsból. Itt is megtalálta álomautóját: egy Rolls Royce-ot.


Csekély összegért...

– Három napja egyfolytában hordjuk az autókat, de még várjuk négy érkezését – mondja Sebe Tamás főszervező, a MI-VE Egyesület elnöke. Az összesen 41 kiállított veterán autóból 8 a sajátja (összesen van neki közel 30).

– Amiket kihoztam, azok vannak szép állapotban, s szóltam az egyesületi és a baráti körömbe tartozó kollégáknak is. Minden egyes autót autómentővel hoztunk, s a szokásostól eltérően senkitől sem kértünk pénzt, a látogatóktól is csekély összeget. (Felnőtteknek 400, gyerekeknek 200 forint a belépő, az iskola melletti magán parkolóban ingyen lehet parkolni. Ma a kiállításon túl családi programok!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!