Autó - Motor

2015.08.19. 17:16

A Bz motorkocsi a magyarországi vasúti mellékvonali közlekedés egyik fő típusa

Budapest, 2015. augusztus 19., szerda (MTI) - A 21 tonnás, 14 méter hosszú Bz motorkocsi a magyarországi vasúti mellékvonali közlekedés egyik fő típusa, nevében a "B" a másodosztályú utasteret, a "z" a kéttengelyes elrendezést, a "mot" pedig a motorkocsi jellegét jelenti.

Budapest, 2015. augusztus 19., szerda (MTI) - A 21 tonnás, 14 méter hosszú Bz motorkocsi a magyarországi vasúti mellékvonali közlekedés egyik fő típusa, nevében a "B" a másodosztályú utasteret, a "z" a kéttengelyes elrendezést, a "mot" pedig a motorkocsi jellegét jelenti.

A csehszlovák gyártású motorvonatból a MÁV 1976 és 1986 között 205-öt rendelt, majd a 90-es években 30 mellékkocsit motorkocsira alakítottak át, további 23-at az akkor működő InterPici szolgáltatáshoz alakítottak ki. A MÁV korábban így összesen 260 Bz motorkocsival rendelkezett, eddig 24-et selejteztek le. A motorkocsikhoz kétféle mellékkocsi is tartozik, ezekből összesen 169 van a MÁV állományában.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint a motorkocsik 80-85 százaléka üzemképes, azok rendelkezésre állnak.

Közölték azt is: nincs konkrét időpont a Bz motorvonatok leselejtezésére a MÁV-nál, a járművek forgalomból való kivonása várhatóan 15 éves átmeneti időszak alatt történik meg.

Az MTI azok után kereste meg a MÁV-ot, hogy a vasárnap reggeli, Aszód és Balassagyarmat között történt vonatbalesetben mindkét motorkocsi Bz típusú volt.

Eredetileg a motorvonatokat Skoda motorokkal szerelték, de azokat a gazdaságtalan üzemelés miatt többször is cserélték, jelenleg az összes típusban egy 310 lóerős, Euro 2-es károsanyag-kibocsátású 1250 Nm nyomatékú MAN dízelmotor van, ennek teljesítménye, nyomatéka és üzemkészsége is megfelelő a járműtípushoz.

A könnyű acélszerkezetű járműveken egytengelyes forgóváz van, egy motorkocsi legfeljebb két mellékkocsi vontatására alkalmas, ugyanakkor a vezérlés lehetőséget ad két motorkocsi egy vezetőállásról történő vezérlésére is.

A gyári 6 hengeres, fekvő, soros Skoda motorral a motorkocsi végsebessége óránként 70 kilométer volt, a 12 literes, szintén 6 hengeres, turbófeltöltésű dízelüzemű MAN motorokkal jelenleg az engedélyezett sebessége 80 kilométer óránként. A kocsiban 44 ülő és 50 állóhely található.

Vasárnap reggel frontálisan összeütközött két Bz személyvonat az Aszód-Balassagyarmat vonalon, 21 ember megsérült. A vizsgálatok szerint az egyik vonat nem várta be az állomáson a szembejövő szerelvényt. A rendőrség tömegszerencsétlenséget okozó vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt nyomozást rendelt el.

- MTI -


Budapest, 2015. augusztus 18., kedd (MTI) - Gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség a vasárnap reggel Aszódról induló és Nógrád megyében egy másik vonattal frontálisan ütköző vonat vezetőjét - hangzott el az M1 aktuális csatorna Híradójában kedden. tovább »

Budapest, 2015. augusztus 17., hétfő (MTI) - A VDSzSz Szolidaritás a Vasúti Érdekegyeztető Tanács (VÉT) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi keddre, a vasárnapi nógrádi vonatbaleset kapcsán a szükséges intézkedések meghatározása érdekében - közölte a szakszervezet az MTI-vel hétfőn. tovább »

Budapest, 2015. augusztus 16., vasárnap (MTI) - Még nem zárult le a vizsgálat, ám az biztos, hogy az egyik vonat vezetője az írásbeli rendelkezés ellenére úgy indult tovább a kijelölt Acsa-Erdőkürt állomásról, hogy nem várta be a szemben közlekedő vonatot - jelentette ki a MÁV szóvivője vasárnap az M1 aktuális csatorna műsorában a vasárnap délelőtti vonatbalesetről. tovább »

Budapest, 2015. augusztus 16., vasárnap (MTI) - A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történik gyakrabban a nógrádihoz hasonló vonatbaleset, ugyanis évente legalább tízszer van hasonló vészhelyzet. tovább »

Budapest, 2015. augusztus 16., vasárnap (MTI) - A rendőrség tömegszerencsétlenséget okozó vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt rendelt el nyomozást a vasárnap délelőtti Nógrád megyei vonatbalesettel kapcsolatban - olvasható a police.hu portálon. tovább »

Budapest, 2015. augusztus 16., vasárnap (MTI) - Nem várta be a kijelölt helyen, Acsa-Erdőkürt állomáson az Aszódról induló motorvonat a Balassagyarmat felől érkező szerelvényt, emiatt történt a vasárnap reggeli, több mint húsz ember sérüléséhez vezető baleset - állapította meg a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KSZ) vizsgálata. tovább »

Budapest, 2015. augusztus 16., vasárnap (MTI) - Huszonegy sérültet szállítottak kórházba a mentők azt követően, hogy összeütközött két vonat az Aszód-Balassagyarmat vonalon vasárnap reggel - tájékoztatta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) sajtóügyeletese az MTI-t. A balassagyarmati kórházban 14 sérültet, a váciban hatot, a fővárosi Honvédkórházban pedig egy embert láttak el. tovább »

Budapest, 2015. augusztus 16., vasárnap (MTI) - Tizenkilenc ember megsérült, amikor összeütközött két vonat vasárnap reggel az Aszód-Balassagyarmat vonalon - tájékoztatta az MTI-t a Mávinform sajtóügyeletese. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!