Arnót hírei

2017.08.08. 18:59

Arnóton jól működik a Szociális Földprogram

Arnót - A Szociális Földprogram keretében segíti az arnóti önkormányzat a település rászoruló családjait.

Arnót - A Szociális Földprogram keretében segíti az arnóti önkormányzat a település rászoruló családjait.

A Miskolc melletti település igyekszik megragadni azokat a lehetőségeket, amelyek segítenek abban, hogy a falu lakóinak létkörülményeit javítsák.

10-15 családnak tudunk segíteni a földprogrammal." Üveges István

Mint legutóbb írtuk, a közfoglalkoztatás keretében például – egy nyíregyházi vállalkozással együttműködve – uborkát termesztenek a település tulajdonában lévő közföldeken. Az ültetvény hossza eléri a két folyókilométert.

Uborka mindenhová

„A településnek így lényegében egy forintjába sem kerül a ter­mesztés, sőt még bevétel is van belőle – mondta Üveges István polgármester. – Olyan másfél millió forintnyi tiszta hasznot értünk el tavaly is, amiből olyan dolgokat finanszíroztunk, amelyek a lakosság életminőségét javítják. Az sem mellékes, hogy a termésből jut a helyi közkonyhára és a településen élők kedvezményes áron vásárolhatnak belőle. Ez jó példája az értékteremtő közfoglalkoztatásnak.”

Maggal, földdel segítenek

A rászorulóknak a Szociális Földprogram keretében segítenek – tudtuk meg a polgármestertől. „Családonként körülbelül 700 négyzetméteres földterületet bocsátottunk a rászorulók rendelkezésére – mondta Üveges István. – Minden évben pályázunk a Szociális Földprogramra és eddig minden esetben meg is kaptuk a támogatást. Idén 10-15 családot tudunk ilyen módon támogatni. A pályázati pénzből előkészítjük a földterületet a műveléshez, adunk vetőmagvakat, ők pedig gondoskodnak a növényekről és aztán az övék a termés. Ezzel javítani tudjuk az életkörülményeiket.”

A Szociális Földprogram céljai

– a területi hátrányok mérséklése

– a helyi társadalmi és gazdasági jólét javítása

– a kedvezményezettek aktivizálása, a foglalkoztathatósági szintjük javítása

– a hátrányos helyzetű emberek, elsősorban romák megélhetésének, életminőségének javítása

– a társadalmi befogadás erősödése, a munka alapú helyi együttműködések alakítása

– a helyi társadalom együttműködésének és összetartozástudatának fokozódása a roma nemzetiségi önkormányzatokkal, a civil és egyházi szervezetekkel, a non-profit gazdasági társaságokkal és a szociális szövetkezetekkel történő közös munka által

- ÉM-SZB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!