Friss hírek

2009.12.08. 15:23

A légszennyezettségtõl tartanak a magyarok

<p>A levegõ és a víz szennyezõdése, valamint a klímaváltozás miatt aggódnak leginkább a magyarok, megoldást pedig a kormánytól várnak egy felmérés szerint.</p>

Tíz magyar közül heten aggódnak a környezet miatt kisebb-nagyobb mértékben. A klímaváltozás miatt erõsen aggódók aránya viszont csökkent egy 54 országban készített, a környezetei ártalmakat vizsgáló felmérés szerint. A felmérést végzõ cég (Nielsen) kutatási igazgatója szerint a globális gazdasági válság kiszorította a témát a közérdeklõdés élvonalból.

A Nielsen szerint minden negyedik magyarnak nincs is véleménye a környezet veszélyeztetettségérõl, 3 százalékuk pedig nem lát problémát a környezettel kapcsolatban.
A legtöbb magyar a mérhetõ és látható lég- és vízszennyezettség mellett leginkább a klímaváltozástól, a globális felmelegedéstõl és az ivóvíz esetleges hiányától tart, de ez a sorrend a többi vizsgált országban is.

A magyarok 44 százaléka szerint a kormány által kezdeményezett kutatásokra lenne szükség olyan tudományos és technológiai megoldások érdekében, mint a kevésbé környezetszennyezõ autók kifejlesztése vagy megújuló energiák feltárása.
Sokak szerint lenne megoldás, ha kormány korlátozná a cégeket széndioxid és más szennyezõ anyagok kibocsátásában, vagy ha a háztartási hulladékot minél nagyobb arányban újrahasznosítanák.

Az is kiderült, hogy a legtöbb magyar a globális klímaváltozás kérdésében elsõsorban a klímakutató tudósoknak hisz, ezután az újságíróknak és a jótékonysági szervezeteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!