Zuschlag-per: Lados szerint Gyurcsány és Bánáti is megpróbált információkat szerezni

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének neve is felmerült a Zuschlag-perben, Lados István hétfői kihallgatásakor. Az ügy másodrendű vádlottja Zuschlag Jánosra hivatkozva a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon elmondta: Bánáti János állítólag Gyurcsány Ferenc megbízására nézte át a Zuschlag-ügy részleteit, miután elérték, hogy a Legfőbb Ügyészség bekéresse az ügy aktáit a nyomozóktól.

Lados szerint ugyanis a miniszterelnök nehezményezte Zuschlag Jánosnak, hogy az ő neve is felmerült az üggyel kapcsolatban, később pedig tanúként hallgatták meg. Ladosnak Zuschlag János egyébként beszámolt egy kiskunhalasi személyes találkozóról is, amelyen Gyurcsány Ferenc, Bánáti János és Zuschlag vettek részt.

Lados emellett hétfőn elmondta: Zuschlag utasítására ő maga is többször hamisított aláírásokat, hogy papíron több tagja legyen az MSZP-nek Vas megyében. A 2003-as fiktív tagbeléptetések célja az volt, hogy az akkori megyei elnököt leváltsák és Zuschlag János politikustársa kerüljön az elnöki pozícióba. Lados azt mondta, a jegyzőkönyveket lefénymásolták, majd az eredeti példányokat egyik társuk tudtával, kilopták annak autójából. A fénymásolatokra azért volt szükség, mert Zuschlag úgy gondolta, hogy azokon nehezebb lesz írásszakértőknek megállapítani, hogy eredeti aláírásokról van-e szó. A rendőrség 2005-ben szüntette meg az ügyben az eljárást, mondván, hogy nincsenek meg az eredeti jegyzőkönyvek. A fiktív tagbeléptetéssel egyébként az volt Zuschlag célja, hogy Ipkovich György megyei elnököt leváltsák, és Tóth Csaba kerüljön a pozícióba – mondta Lados István.

Lados a kihallgatásán elmondta: Zuschlag három millió forintot ajánlott fel azért, ha az ügy kipattanásakor szökésben lesz. Lados ennek eleget is tett és Erdélybe utazott, ahol rokonai bújtatták. Az összegből azonban mindössze néhány százezer forint érkezett a részére – mondta Lados, aki szökése alatt állítása szerint folyamatos kapcsolatot tartott fenn Zuschlag Jánossal. Ekkor tudta meg azt is, hogy Zuschlagék kompromittáló adatokat próbálnak gyűjteni a kecskeméti ügyészekről, így Német Zsolt ügyészről is, aki a Zuschlag-perben a vádat képviseli. Róla azonban nem tudtak információt szerezni, Lados István elmondása szerint Zuschlag “fanatikus fideszes állatnak” nevezte Németet, aki “vasárnaponként templomba jár, és nem tudnak vele mit kezdeni”.