Zuschlag-per: Lados szerint a kiskunhalasi MSZP, a Fiatal Baloldal és Zuschlag kapott az eltűnt pénzből

A Fiatal Baloldal, az MSZP kiskunhalasi szervezete és maga Zuschlag János kapott az eltűnt pályázati pénzekből – mondta szerdán, a Zuschlag-per tárgyalásának ötödik napján Lados István, az ügy másodrendű vádlottja. A tárgyalóteremben megjelent Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, a hatodrendű vádlott védője is, akiről Lados korábban azt állította, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bízta meg azzal, hogy az ügyben eljárjon.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, Lados István a hétfői tárgyaláson Zuschlag Jánosra hivatkozva azt mondta: Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke állítólag Gyurcsány Ferenc megbízásából átnézte a Zuschlag-ügy részleteit, miután elérték, hogy a Legfőbb Ügyészség bekéresse az ügy aktáit a nyomozóktól. Lados szerint a miniszterelnök nehezményezte, hogy a neve felmerült az üggyel kapcsolatban, később pedig tanúként hallgatták meg. Lados azt mondta: Zuschlag János beszámolt egy kiskunhalasi személyes találkozóról is, amelyen Gyurcsány Ferenc, Bánáti János és Zuschlag vettek részt. Azt, hogy Gyurcsány Ferenc találkozott volna Zuschlaggal és Bánátival az ügy kapcsán, a Kormányszóvivői Iroda cáfolta.

Szerdán már a pályázati pénzek sorsáról kérdezte a bíró Lados Istvánt. Lados információi szerint három jelentős tételre osztották a pénzt. Az egyik részéből Zuschlag a kiskunhalasi MSZP szervezetet “menedzselte”, a másik harmadból pedig a Fiatal Baloldal egyes rendezvényeit. A harmadik részt magára fordította a politikus. Lados korábban már említette, hogy elmaradt közüzemi számláit fizette belőle, műszaki berendezéseket – például kommunikátort – vásárolt, illetve Zanzibár-szigeti vakációra utazott a feleségével. Szerdán elhangzott, hogy édesanyja számlájára is utalt át a pályázati pénzekből Zuschlag János.

Lados kihallgatása negyedik napja tart, és várhatóan a jövő hétre tervezett két tárgyalási nap is az övé lesz még. Így arra lehet számítani, hogy Zuschlag János, a per elsőrendű vádlottja legkorábban november elején kezdheti meg a vallomását Fodor Endre bíró előtt.

Zuschlag Jánost és 15 társát folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalással vádolják. Fodor Endre, az ügyet tárgyaló bíró erre az évre 19 tárgyalási napot tűzött ki.