Zuschlag-per – Lados István szerint Zuschlag János előre tudta, hol lesznek házkutatások

Zuschlag János az ügye kezdeti szakaszában mindig előre tudta, kinél lesznek az eltűnt pályázati pénzekkel kapcsolatos házkutatások – derült ki Lados István, a másodrendű vádlott egy korábbi vallomásából, amit szerdán, a tárgyalás ötödik napján olvasott fel a bíró. A rendőrök érkezése előtt mindig igyekeztek a terhelő iratokat megsemmisíteni, és Lados István arról is tudott, hogy a bizonyítékok megsemmisítése érdekében állítólag egy kocsit is felgyújtottak.

Szerdán először a pályázati pénzek sorsáról kérdezte a bíró Lados Istvánt, aki úgy tudta: három jelentős tételre osztották a pénzt. Az egyik részéből Zuschlag János a kiskunhalasi MSZP szervezetet “menedzselte”, a másik harmadból pedig a Fiatal Baloldal egyes rendezvényeit. A harmadik részt magára fordította a politikus. Lados István korábban már említette, hogy elmaradt közüzemi számláit fizette belőle, műszaki berendezéseket – például kommunikátort – vásárolt, illetve Zanzibár-szigeti vakációra utazott a feleségével. Szerdán elhangzott, hogy édesanyja számlájára is utalt át a pályázati pénzekből Zuschlag János.

A bíró később felolvasta Lados István egyik ügyészségi vallomását, ami arról szólt, hogy a nyomozás kezdeti időszakában – amikor még nem az ügyészek, hanem a Bács-Kiskun megyei rendőrök folytatták az eljárást – Zuschlag János mindig előre tudott arról, ha valakinél házkutatás következett. Így az illetőt időben figyelmezette, hogy dugja el vagy semmisítse meg a terhelő iratokat. Ez történt Katus Ferencnél, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés akkori MSZP-s tagjánál és magánál Lados Istvánnál is. Fültanúja volt Lados István annak is, amikor Zuschlag János valakivel arról beszélt, hogy egy autót felgyújtottak Kiskunhalas térségében – a Független Hírügynökség úgy tudja, hogy Jánoshalmán, azért, hogy az abban lévő terhelő dokumentumok elégjenek. A szerda délután felolvasott vallomást Lados István fenntartotta.

A szerdai tárgyaláson megjelent Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, a hatodrendű vádlott védője, akiről a hétfői tárgyalási napon azt mondta Lados István, hogy Zuschlag Jánossal és Gyurcsány Ferenccel való személyes találkozóján kapott megbízást az ügyben való részvételre, a miniszterelnöktől. A Kormányszóvivői Iroda a találkozó megtörténtét még aznap cáfolta.

Lados István kihallgatása negyedik napja tart, és várhatóan a jövő hétre tervezett két tárgyalási nap is az övé lesz még. Így arra lehet számítani, hogy Zuschlag János, a per elsőrendű vádlottja legkorábban november elején kezdheti meg a vallomását a bíróság előtt. Zuschlag Jánost és 15 társát folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalással vádolják. Fodor Endre, az ügyet tárgyaló bíró erre az évre 19 tárgyalási napot tűzött ki.