Zuschlag-per – Lados: gátlástalanul pályáztak

Gátlástalanul, merészen és nagyban készítették a fiktív pályázatokat Zuschlag Jánosék – derült ki Lados István kedden folytatódott vallomásából Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Lados István, aki korában Zuschlag János személyi titkára volt, példákat is mondott. Előfordult – mondta – hogy a minisztériumban a titkárnők előtt írta alá a benyújtásra váró pályázatot a per negyedrendű vádlottja, Őri András helyett. A titkárnők pedig, akik természetesen tisztában voltak Lados kilétével, még csak szóvá sem tették ezt. Lados szerint Zuschlag amúgy mindent megtett azért, hogy a fiktív pályázatok minisztériumi, majd később fővárosi önkormányzati fogadását megfelelő módon előkészítse. Erre példa – mondta, hogy Danielisz Bélával, a fővárosi közgyűlés városrendezési bizottságának elnökével “lemutyizták” azt, hogy a Zuschlag által támogatott pályázatok nyerjenek. Paradoxon, hogy mindeközben magukra a pályázatokra fordították a legkisebb figyelmet. Gyakran előfordult ugyanis, hogy az internetről levett információkra, “dolgozatokra”, korábbi gyermekprogramokra épültek a Zuschlag csapat nyertes pályázatai – vallotta Lados István.

A Zuschlag-ügy egy számviteli fegyelem megsértése miatt indított vizsgálattal kezdődött még 2005 elején, majd 2007 nyarán országos méretű csalási ügy lett különböző pályázati pénzeket rosszul felhasználó alapítványok ügyéből. A különböző alapítványoknak állítólag egyetlen ember, Zuschlag János adta az utasításokat. Az ügynek 14 gyanúsítottja van. Az elcsalt pénz körülbelül 60 millió forint, de nem tudni, az ügy szálai meddig vezetnek el a pártok és politikusok között. Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó csalással vádolja a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

Zuschlag János az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezetője volt és kiskunhalasi képviselő. Szeptember közepén egy kihallgatás után vették őrizetbe az ügyészek. Kilenc olyan alapítványt találtak, amelyek rosszul használták fel a pályázati pénzeket. Zuschlagék csalási ügyével kapcsolatban a szocialisták is elítélően nyilatkoztak. Az ügyben több vezető politikust, például Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is kihallgatták, mert az elcsalt pályázatok egy részét annál a tárcánál bírálták el, ahol Gyurcsány Ferenc korábban miniszter volt.