Zugvágóhidak Vas megyében – több milliós bírságot kap a tulajdonos, még ha együttműködik is

Illegális csirkefarmot és húsfeldolgozó üzemet lepleztek le a rendőrök és az állategészségügyi hatóság munkatársai a hétvégén Vas megyében. Az akció egy lakossági bejelentés alapján indult, végül majdnem fél tonna csirkehúst foglaltak le egy szentgotthárdi kapualjban árusító férfitől és felszámolták az illegális csirkefarmját is Csákánydoroszlón. A férfi még akkor is többmilliós bírságra számíthat, ha együttműködik a hatóságokkal.

Valaki még pénteken hívta fel a körmendi rendőröket, hogy Szentgotthárdon az egyik kapualjban rendszeresen csirkehúst árusítanak. A rendőrök értesítették az illetékes megyei állategészségügyi hatóságot, amellyel közös akcióba fogtak a vélhetően illegális húsárusítás felszámolására – mondta el az illetékes megyei állategészségügyi hatóság igazgatója, Szabóné Kakas Irén a Független Hírügynökségnek.

Szabóné Kakas Irén elmondta, hogy a bejelentő az időpontot is megadta, mikor a csirkeárus teherautójával a megjelölt kapualjban általában megjelenik. A rendőrök és az állategészségügyi szakemberek meg is találták szombaton, ládákban és a teherautón nagy mennyiségű nyers csirkehússal. Elrendelték a hús megsemmisítését, amit egy cég telephelyén el is végeztek. A megsemmisítés előtti mérlegelésnél kiderült, hogy 432 kilónyi árut sikerült lefoglalni.

A férfi a rendőröknek közben bevallotta, hogy csákánydoroszlói lakása mellett egy saját maga által berendezett feldolgozó üzemben készíti az árut. A hatóság munkatársai ekkor már tudták, hogy illegális húsfeldolgozóról lehet szó, mert a férfi neve és telepének címe nem szerepelt a megyében törvényesen működő, hasonló cégeket és állattartókat tartalmazó listán.

A csákánydoroszlói ház mellé épített házi üzemben kosz, rendetlenség és szemét fogadta az ellenőröket. Az épületben egy feldolgozó, egy csomagoló helyiség és három kisebb hűtőkamra volt. Mellette még száz élő csirke várt a levágásra. A férfi nem mondta meg, honnan szerezte az állatokat, neve mindenesetre nem szerepel az ilyen tevékenységet űzők hivatalos listáján. A férfi minden tisztasági, egészségügyi és adózási szabályt megsértett. munkásait sem jelentette be. Az illegális üzemben december óta végeztek zugvágást, eddig körülbelül 17 tonna hús feldolgozását tudják bizonyítani a rendőrök.

Szabóné Kakas Irén elmondta, hogy a férfit kötelezték az állati hulladék megsemmisíttetésére és az erről szóló iratok bemutatására. Elvárják tőle azt is, hogy árulja el, honnan szerezte a csirkéket. A bírság kiszabásával megvárják az erre előírt harminc napos határidőt, mert ha együttműködik velük a férfi, akkor enyhébb büntetésre számíthat, de még így is több milliós bírságot kell fizetnie – tette hozzá Szabóné Kakas Irén.