Zsinagógák napja Budapesten

Vasárnap van az Európai Zsidó Kultúra napja, amelynek keretein belül Budapesten Nyitott zsinagógák rendezvénnyel várják az érdeklődőket. Emellett szintén vasárnap adják át Budapest legrégebbi zsinagógáját a felújítást követően, Óbudán.

A Nyitott zsinagógák rendezvényen belül az érdeklődők megismerkedhetnek a zsidó vallással, a zsinagógák berendezési tárgyaival, a zsinagógák építészeti világával, az ünnepekkel, a zsidó közösségi élettel és a zsidó kultúrával. Mindezt a Teleki téri imaházban, a Nagyfuvaros utcai zsinagógában és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rabbinövendékek templomában tehetik meg a látogatók.

Szintén vasárnap délután – fél öttől – ünnepélyesen megnyitják és felszentelik Budapest legrégebbi – 190 éves – zsinagógáját. Az óbudai zsinagóga felszentelési szertartását Izrael országos főrabbija, Jona Metzger vezeti, az Izraeli kormányt pedig Jákov Mergi vallásügyi miniszter képviseli az eseményen.
Ez az első zsinagóga Kelet Európában, amely nemcsak fizikailag újul meg, hanem ötven év után eredeti funkcióját is visszanyeri. Az eseményen részt vesz Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

Az épület elődje 1767-69 között épült, Nepauer Máté tervei alapján. A jelenlegi épületet 1821-ben adták át, még abban az időben, amikor zsidóknak tilos volt állandó jelleggel a fővárosban letelepedni, így az óbudai Zichy birtokon éltek, a Lajos utca (akkoriban Zsidó utca) környékén kialakítva közösségi életüket.