Zsinagóga, templom és mecset egy helyen – a Pannonhalmi Főapátságban

“Tér és imádság – Az imádság helyei az ezredfordulón” címmel nyílt kiállítás a Pannonhalmi Főapátságban. A tárlat egy napjainkban épült németországi zsinagógát, egy cseh szerzetesi templomot és egy boszniai mecsetet mutat be hangban és képben.

Az időszaki kiállítás arra keresi a választ, hogy milyen viszonyban áll egymással az európai kortárs építészet és a mai hitgyakorlat.- mondta el kérdésünkre a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója. Mátyás atya hozzátette, a zsinagóga, a keresztény templom és a mecset is a helyi közösségek megbízásából épült.

Ez a tárlat nemcsak a különböző vallások történeti, teológiai hátterét mutatja be, hanem egy-egy film segítségével a zsidó, keresztény, iszlám hitéletbe is bepillantást nyer a látogató. A három térben berendezett kiállítást körbe lehet járni, így a mecsetből át lehet menni a zsinagógába és onnan be lehet jutni a keresztény templomba.

A Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója elmondta, a kiállítás azt mutatja meg a látogatónak, hogy az írás, a kultúra és az épített tér szorosan összefügg. Ezért alakították úgy a tárlat belső terét, hogy a fényképek, az írásos dokumentumok és az imádkozó közösségek hangjai kiegészítsék egymást.

A Tér és imádság című kiállítás november 11-ig látogatható.